Ga voor een houtskool abonnement:
- Nooit meer sjouwen
- Goedkoper dan in de winkel
- Pakket zelf samenstellen
Europa’s grootste Japanse BBQ specialist!
- Meer dan 20 konro grill modellen
- Verzending naar 30 landen
- Accessoires & smaakmakers
Dit kamado recept is geschreven door Pitmaster Partner Grillfun
De meeste BBQ’ers zijn gek op het bereiden van spareribs op de BBQ. Het duurt wel even, maar het is altijd genieten om ze af te kluiven. Je kunt er ook voor kiezen om rib fingers te bereiden op de BBQ, dit zijn spareribs zonder bot. Het is eigenlijk gewoon het vlees wat tussen de ribben zit wat je normaal lekker afkluift bij het eten van spareribs. Je ziet bijna alleen rib fingers van een Iberico varken en niet van andere soorten. Dit heeft te maken met hoe ze het varken opdelen in diverse stukken vlees. De rib fingers zitten tussen de ribben van het varken en bij het snijden van buikspek wordt die meegenomen. Hierdoor krijg je deze geweldige Iberico rib fingers die je zeker eens moet proberen.
Je kunt de rib fingers bereiden op jouw BBQ door een standaard dry-rub te gebruiken en een lekkere barbecuesaus. Het bereiden van deze heerlijke rib fingers stelt namelijk niet zo heel veel voor. Om toch iets lekkers te verzinnen dacht ik laten we de rib fingers combineren met een pitabroodje en bereiden op de BBQ. Ik heb de rub vrij standaard gehouden maar heb een lekkere oosterse saus gemaakt om de rib fingers op het eind mee in te strijken. Combineer dit met wat verse groenten en je hebt een geweldig pitabroodje met rib fingers. Maak dus genoeg rib fingers op de BBQ want je zult ze allemaal nodig hebben voor dit recept.
Haal ten eerste de iberico rib fingers uit de koeling en wrijf ze in met olijfolie. Meng vervolgens de kruiden van de rub door elkaar en rub de rib fingers ermee in.
Dek de rib fingers af en laat ze voor minimaal 2 tot maximaal 24 uur marineren voordat ze op de BBQ gaan.
Zet een pan op het vuur en voeg alle ingrediënten voor de saus toe en pers één limoen uit in de saus. Breng de saus aan de kook en laat de saus daarna rustig inkoken tot de gewenste dikte. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Snijd 1/4 komkommer in dunne reepjes en maak de wortel schoon en rasp deze in slierten.
Snijd de rode peper door de helft, verwijder de zaadjes. Snijd vervolgens de rode peper fijn en de bosui grof.
Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats beide plate setters en de roosters. We gaan namelijk indirect barbecueën. Leg eventueel rookhout tussen de kolen als je graag een rooksmaak hebt aan de rib fingers.
Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 120 graden en sluit de schuiven voor 3/4.
Maak het rooster schoon met een borstel en wrijf het daarna schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie.
Leg vervolgens de rib fingers op het rooster en sluit de deksel voor 1,5 uur. Zorg in de tussentijd dat de temperatuur mooi stabiel blijft rond de 120 graden.
Open de deksel na 1,5 uur en voorzie de rib fingers van de saus met een basting kwast. Sluit vervolgens de deksel voor 30 minuten en controleer met een prikker of deze zonder weerstand in de rib fingers gaat. Haal de rib fingers van de BBQ.
Je kunt ervoor kiezen om de taugé tussendoor even te bakken in een pan voor 2 minuten in een beetje olijfolie op het fornuis. Je kunt de taugé ook bakken in een skillet. Dit kun je ook doen met de pitabroodjes door ze een beetje vochtig te maken en een aantal minuten in een oven te leggen. Op deze manier is alles tegelijk klaar om de pitabroodjes te vullen gezien de rib fingers niet hoeven te rusten.
Snijd ten slotte de pitabroodjes open en voorzie ze van de komkommer, wortel, rib fingers, bosui, rode peper en de taugé. Je kunt er bijvoorbeeld nog een beetje hoisinsaus overdoen of een andere saus die je lekker vindt.
Ingrediënten Iberico & Rub
Ingrediënten saus
Ingrediënten pitabroodje
Tools