skip to Main Content

Het aansteken van je kamado!

Het is simpel en er zijn 2 manieren!

We krijgen veel vragen over het aansteken van de kamado terwijl het heel simpel is. Er zijn 2 manieren: de snelle en de iets minder snelle. Allereerst: gooi je kamado vol met houtskool! Waarom je uitsluitend houtskool gebruikt in een kamado lees je hier. Met vol bedoelen we tot aan de onderkant van de ring. Dat is bij een large ca. 2,5 kg. Helaas zien we nog vaak dat men te weinig houtskool gebruikt. Dat is nergens voor nodig. Waarom? Dat lees je onderaan deze pagina.

Meer over het vullen van je kamado

Even nog wat meer uitleg ten aanzien van het vullen van je kamado. Zoals gezegd zien we nog (te) vaak dat men te weinig houtskool gebruikt. Bij The Bastard werkt het enigszins verwarrend omdat men denkt dat men het kolenmandje moet vullen. Niet dus! Er moet veel meer in. Waarom? In de firebox (de onderste binnenpot) zitten gaten, deze voorzien de kolen van lucht samen met het rooster waarop je kolen liggen (gemaakt van gietijzer bij de meeste merken). Deze gaten dienen daarom bedekt te zijn met kolen voor een betere, gelijkmatigere luchtstroom.

Nu horen wij het volgende ook vaak “als ik hem helemaal vul gaan mij kolen zo snel op”. Onjuist. Kolen branden snel op als er veel zuurstof bij komt, dus bij hoge temperaturen. De kamado wordt heel veel low ‘n slow gebruikt dus is de verbranding minimaal. Daarnaast sluit je je kamado na een BBQ sessie helemaal af, je onttrekt dus alle zuurstof, en gaat hij uit. De volgende BBQ sessie is het dus een kwestie van aanvullen, beetje mixen van oude en nieuwe houtskool en aansteken die handel!

Het uiteindelijke aansteken van je kamado

Het aansteken van je kamado gaat dus gepaard met enige voorbereiding maar is daarna feitelijk een peulenschil. Je kunt kiezen voor BBQ aansteker zoals de Looft Lighter of je kiest voor aanmaakblokjes van goede kwaliteit.

Aansteken met de BBQ aansteker op gas of elektriciteit:

  • Kies een punt in je kamado met een broos stukje houtskool
  • Low ‘n Slow: aansteken op 1 punt
  • Hot ‘n Fast: aansteken op 3 punten
  • Je houdt de BBQ aansteker 2cm boven de houtskool en drukt op de knop
  • Na enkele seconden zul je “gloed” zien. Hou de aansteker op dezelfde plaats
  • Als het begint te knetteren trek je de BBQ aansteker langzaam omhoog tot op 15 cm van de kolen
  • Nu zul je een flinke gloed hebben en als je stopt zie je vlammen. Perfect!
  • Laat nu de kamado een minuut of 5 tot 10 openstaan (dit is een beetje afhankelijk van wat je gaat bereiden)
  • De gloed zal zich snel verspreiden als je er veel zuurstof bij laat komen
  • Sluit dan de klep, wacht even en lees de temperatuur af
  • Breng, met de schuiven boven en onder, de kamado naar de gewenste temperatuur
  • Denk eraan dat, op het moment je je hitteschild erin legt, de temperatuur met ca. 50 graden daalt!

Aansteken met een BBQ aanmaakblokje: 

  • Leg de aanmaakblokje OP de kolen, niet eronder
  • Low ‘n Slow: aansteken op 1 punt met max 2. blokjes
  • Hot ‘n Fast: aansteken op 3 punten met max. 4 blokjes
  • Steek ze aan met een lucifer of aansteker
  • Laat nu de kamado een minuut of 5 tot 10 openstaan zodat er voldoende zuurstof bij kan komen
  • De gloed zal zich snel verspreiden
  • Als je blokje zijn werk heeft gedaan en de kolen gloeien kun je, met BBQ handschoenen, de blokjes verwijderen en weggooien
  • Er is geen reden om op te laten branden terwijl je eten erbij ligt dus…weg ermee!
  • Sluit nu de klep, wacht even en lees de temperatuur af
  • Denk eraan dat, op het moment je je hitteschild erin legt, de temperatuur met ca. 50 graden daalt!

Veel kamado BBQ plezier!

Back To Top
De waardering van kamadoexpress.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1067 reviews.
Close search
Winkelmand