skip to Main Content
Kamado aansteken

Het aansteken van je kamado!

Het is simpel en er zijn 2 manieren!

We krijgen veel vragen over het aansteken van de kamado terwijl het heel simpel is. Er zijn 2 manieren: de snelle en de iets minder snelle manier. Allereerst: gooi je kamado vol met houtskool! Waarom je uitsluitend houtskool gebruikt in een kamado lees je hier. Met vol bedoelen we tot aan de onderkant van de ring. Dat is bij een large ca. 2,5 kg. Helaas zien we nog vaak dat men te weinig houtskool gebruikt. Dat is nergens voor nodig. Waarom? Dat lees je onderaan deze pagina.

Resultaat 1–15 van de 17 resultaten wordt getoond


Meer over het vullen van je kamado

Even nog wat meer uitleg ten aanzien van het vullen van je kamado, voordat we uitleg geven over een kamado aansteken. Zoals gezegd zien we nog (te) vaak dat men te weinig houtskool gebruikt. Bij The Bastard werkt het enigszins verwarrend omdat men denkt alleen het kolenmandje gevuld moet worden. Niet dus! Er moeten veel meer kolen in. Waarom? In de firebox (de onderste binnenpot) zitten gaten, deze voorzien de kolen van lucht samen met het rooster waarop je kolen liggen (gemaakt van gietijzer bij de meeste merken). Deze gaten dienen daarom bedekt te zijn met kolen voor een betere, gelijkmatigere luchtstroom.

Nu horen wij het volgende ook vaak: “Als ik hem helemaal vul, gaan mij kolen zo snel op”. Onjuist. Kolen branden snel op als er veel zuurstof bij komt, dus bij hoge temperaturen. De kamado wordt heel veel low ‘n slow gebruikt dus is de verbranding minimaal. Daarnaast sluit je je kamado na een BBQ sessie helemaal af, je onttrekt dus alle zuurstof, en gaat hij uit. De volgende BBQ sessie is het dus een kwestie van aanvullen, beetje mixen van oude en nieuwe houtskool en aansteken die handel!

 

Het uiteindelijke aansteken van je kamado

Een kamado aansteken gaat dus gepaard met enige voorbereiding, maar is daarna feitelijk een peulenschil. Je kunt kiezen voor een BBQ aansteker zoals de Looftlighter of je kiest voor aanmaakblokjes van goede kwaliteit, zoals de Big Green Egg Aanmaakblokjes.

 

Je kamado aansteken met de BBQ aansteker op gas of elektriciteit:

 • Kies een punt in je kamado met een broos stukje houtskool
 • Je houdt de BBQ aansteker 2cm boven de houtskool en drukt op de knop
  • Low ‘n Slow: aansteken op 1 punt
  • Hot ‘n Fast: aansteken op 3 punten
 • Na enkele seconden zul je “gloed” zien. Houd de aansteker op dezelfde plaats
 • Als het begint te knetteren trek je de BBQ aansteker langzaam omhoog tot op 15 cm afstand van de kolen
 • Nu zul je een flinke gloed hebben en als je stopt zie je vlammen. Perfect!
 • Laat nu de kamado een minuut of 5 tot 10 openstaan (dit is een beetje afhankelijk van wat je gaat bereiden)
 • De gloed zal zich snel verspreiden als je er veel zuurstof bij laat komen
 • Sluit dan de klep, wacht even en lees de temperatuur af

Het aansteken van de kamado met BBQ aanmaakblokjes:

 • Leg de aanmaakblokjes OP de kolen, niet eronder
  • Low ‘n Slow: aansteken op 1 punt met max 2. blokjes
  • Hot ‘n Fast: aansteken op 3 punten met max. 4 blokjes
 • Steek de aanmaakblokjes aan met een lucifer of aansteker
 • Laat nu de kamado een minuut of 5 tot 10 openstaan zodat er voldoende zuurstof bij kan komen
 • De gloed zal zich snel verspreiden
 • Als de blokjes zijn werk hebben gedaan en de kolen gloeien kun je, met BBQ handschoenen, de blokjes verwijderen en weggooien. Er is namelijk geen reden om de blokjes op te laten branden terwijl je eten erbij ligt dus…weg ermee!
 • Sluit nu de klep, wacht even en lees de temperatuur af

 

Regel na het kamado aansteken de setup

Als je de stappen voor het aansteken van de kamado doorlopen hebt, dien je nog de kamado op de juiste temperatuur te brengen. Erg belangrijk om bij stil te staan, is dat in het begin de lucht wel de temperatuur bereikt kan hebben die je wilt, maar het langer duurt voordat ook het keramiek deze temperatuur bereikt heeft! Het opwarmen van het keramiek, kan dus nog wel wat tijd in beslag nemen. 

Wacht niet tot het keramiek warm genoeg is met het opbouwen van je setup die je nodig hebt voor een BBQ gerecht. De temperatuur zakt namelijk met ca. 50 graden wanneer je het hitteschild erin legt! Dus leg deze er in als de lucht in de kamado ongeveer de juiste temperatuur bereikt heeft. 

 

Zo regel je de temperatuur

Is de kamado aansteken gelukt en ligt ook het hitteschild erin? Dan wordt het tijd om de temperatuur te regelen. De temperatuur van een kamado regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado. Met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog en met minder zuurstof gaat de temperatuur omlaag. De luchttoevoer regel je met de luchtschuiven boven en onder je kamado. Het samenspel van deze 2 schuiven bepaalt hoeveel lucht er door je kamado heen gaat en zorgt voor de juiste temperatuur. 

 

Alvast veel BBQ plezier!

Zoeken
We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen.
🍪
We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen.
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
Actie loopt tot 25 januari 12.00 uur
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast
Modular EGG Workspace Cabinet Celebration Pack
Big Green Egg Medium Celebration Pack
23% korting!
30% korting!
30% korting!
Modular EGG Workspace Cabinet Celebration Pack
Big Green Egg Medium Celebration Pack
23% korting!