
The Bastard, het hele jaar buitenkoken
Ben jij al bekend met next level barbecueën? Waarschijnlijk wel, want anders was je hier niet! Het merk The Bastard is van Nederlandse bodem. De productie van dit zwarte ei ligt in China. Met je eigen Bastard kamado kun je aan de slag met een diversiteit aan bereidingstechnieken zoals direct-, en indirect grillen, roken, low & slow en pizza’s bakken. Binnen ons assortiment van A-merken rekenen wij The Bastard tot een goed instapmerk. Dit merk staat bekend om betaalbaarheid in combinatie met een goede kwaliteit en dito garanties.
Alle The Bastard modellen
Dit vinden klanten van Kamado Express
from 1343 reviewsAlles over The Bastard
Kamado Express is vanaf het eerste uur The Bastard Serious Dealer.
Inmiddels hebben we honderden mensen blij gemaakt met hun eigen keramische barbecue. En daar zit het hem in! Het keramiek. Bastard zelf noemt het cordieriet. Waar het bij een kamado om gaat is de combinatie van de vorm en het materiaal. De vorm, een ei, laat de lucht er precies goed door stromen en het keramiek absorbeert en reflecteert de warmte van de houtskool. Zo blijft een kamado heel erg stabiel en constant qua temperatuur en is een barbecue-sessie van 8 tot 12 uur heel goed mogelijk!

Eerst een stukje geschiedenis!
Wat is een kamado eigenlijk?
Hoewel niemand erbij was, wordt volgende theorie aangehouden. De naam kamado is eeuwen oud en betekent ‘kooktoestel’, ‘plaats om te koken’ of ‘kookpot’…daar zijn de geleerden nog niet uit. De techniek komt in ieder geval uit het Verre Oosten en vond zijn weg via China naar Japan, waar deze kooktechniek inmiddels al eeuwen wordt toegepast. Niet als BBQ maar als warmhouder van rijst. De isolerende en warmte-reflecterende werking van het keramiek houdt rijst namelijk heel de dag warm. Erg handig als je drie keer per dag rijst eet toch?
Even een sprong naar 1974, naar Big Green Egg. Het originele merk! Daar lees je hier alles over. De eigenaar van dit merk startte met BBQ’en op deze rijstkoker. Hij ondervond de voordelen van deze “keramische pot met deksel” en bracht eigenhandig BBQ’en naar een heel ander level. Nu naar deze eeuw! De laatste jaren neemt de populariteit van kamado’s grote vlucht omdat het een zeer veelzijdig apparaat is. Dat vinden wij niet vreemd, want als je eenmaal van de kamado geproefd hebt, neem je snel afscheid van de traditionele open barbecue, smoker of ketelbarbecue!
Belangrijk: alle kamado’s zijn houtskoolbarbecue’s. Briketten mogen er niet in.
The Bastard, voorheen bekend als The Black Bastard
Het Nederlandse merk The Bastard stond tot enkele jaren geleden bekend als The Black Bastard. Die naam kwam niet uit de lucht gevallen. Het was namelijk een knipoog naar de grote, groene uitvinder van de kamado. Waarom dan toch je merknaam veranderen? Nederland is een interessante markt maar het merk heeft internationale ambities. Een dergelijke naam klinkt voor ons misschien grappig maar is een grove belediging in de Engelse taal. Kortom, men besloot de merknaam aan te passen.
Omdat dit merk nog erg jong is, maken ze ook beginnersfouten. Elk jaar wordt de kwaliteit een slagje beter. De wijzigingen voor modeljaar 2021 zijn klein doch belangrijk. We laten ze even de revue passeren:
- Nieuwe, beter afleesbare, dome thermometer;
- Verhoogde kolenmand waardoor je kamado beter functioneert;
- Verbeterde gietijzeren magrietschijf. Fijnmaziger gegoten en zal nu minder “lucht lekken” (een bekend Bastard probleem!);
- Het scharnier is verbeterd, werkt soepeler en is veiliger;
- Geleverd inclusief onderhoudspakket met o.a. emaille stift, gereedschap en spanband.



The Bastard maakte kamado BBQ-en bereikbaar voor velen!
Onder de A-merk kamado’s is de The Bastard zeer betaalbaar. En geloof ons, een kamado maakt van barbecueën een bijzondere ervaring! Het bedieningsgemak, de eenvoud van temperatuurbeheersing en het vasthouden hitte, smaak en sappen maken deze barbecue tot een uniek apparaat. Een kamado is dan ook veel meer dan alleen een BBQ! Het is een complete, houtskool-gestookte, buitenkeuken! En een investering in genieten, kookplezier en heerlijk samen eten!
Wat maakt een Bastard kamado zo bijzonder? Het keramiek!
Een echte kamado, dus ook een The Bastard, klein of groot is gemaakt van (hoogwaardige) keramiek. Precies dit materiaal is wat een kamado de voordelen geeft t.o.v. andere vormen van BBQ. We lichten het graag toe! Keramiek is hittebestendig tot zeer hoge temperaturen. Tot wel 500 graden! Op die tempratuur doe je niets behalve cremeren maar hij kan er wel tegen. Wat wellicht nog veel belangrijker is, is warmte-isolatie. Warmte-isolatie zorgt ervoor dat The Bastard zeer lang een lage temperatuur kan vasthouden. Tot wel 16 uur. Een andere bijkomend voordeel: zolang barbecueën gaat met 1 lading kolen van ca. 2 kilo! Let wel: hoe hoger de temperatuur hoe sneller de verbranding van je houtskool.
In tegenstelling tot staal is het proces in een keramische barbecue niet onderhevig aan invloeden van buitenaf. Het keramiek zal niet tot nauwelijks reageren op veranderende omstandigheden buiten je BBQ. Kortom, een kamado is erg betrouwbaar! Je kunt gerust erop vertrouwen dat als jij hem instelt op 120 graden dat ie na 4 uur nog op 120 graden staat. Echt heel fijn!
Welke technieken kan ik toepassen met een Bastard?
Met bovenstaande voordelen kun je aan de slag met heerlijke low ‘n slow klassiekers zoals spare ribs of pulled pork. Je kunt ook rustig stoven (in de dutch oven) of gloeiend heet een steak searen.
Hieronder vind je de meest gebruikte barbecue technieken:
- Bakken / grillen, heet en direct boven de hete kolen
- Stoven, met behulp van de Dutch Oven
- Searen, direct boven de kolen. Kies voor hulp van het gietijzeren rooster of de plancha
- Warm roken, met vele rookhouttechnieken zoals rookpapier, plankjes, chips of chunks
- Koud roken, met rookmot en de coldsmoker
- Low ‘n slow sessies, zachtjes vlees botermals maken. Vergeet de lekbak niet!
- Steenoven pizza’s bakken!
Twijfel je nog over de aanschaf? Kom dan naar onze winkel in Kaatsheuvel of boek één van onze workshops en overtuig jezelf. We hebben hier een leuke regeling voor, daar lees je hier meer over.

Alles over de modellen en de maten
Dit merk kent 5 modellen en 2 varianten op (bijna) elk model. Stel zelf je ultieme set samen in de Kamado Express Konfigurator!
We beginnen met het meest verkochte model: de LARGE!
The Large
The Bastard Large heeft een roosterdiameter van 48 centimeter en kent 4 uitvoeringen en 2 kleuren: glanzend en mat zwart. De kleur van het glazuur is overigens 100% cosmetisch, er zijn geen verschillen of voordelen.
The Medium
The Bastard Medium heeft een roosterdiameter van 40 centimeter en kent 4 uitvoeringen en 2 kleuren: glanzend en mat zwart.
The X-Large
The Bastard X-Large heeft een roosterdiameter van 56 centimeter en kent 1 uitvoering en 1 kleur: mat zwart.
- Bekijk hier X-Large
The Small
The Bastard Small heeft een roosterdiameter van 26 centimeter en kent 2 uitvoeringen en 2 kleuren: glanzend en mat zwart.
- Bekijk hier The Small
- Bekijk hier The Small Urban
Kamado Express biedt elke klant:
- Gratis levering vanaf € 30,-
- Altijd korting met ons gratis spaarprogramma Kamado Koins
- Gratis Workshoptegoed
Actievoorwaarden van toepassing!
Heb je een vraag aan ons? Of bezoek je liever een winkel?
Wij staan voor je klaar!
Kamado Express is 365 dagen per jaar kamado specialist! We helpen je graag telefonisch, via de chat of per mail.
Liever een echte winkel bezoeken? Kom naar The Fire Station!
Naast deze toonaangevende webwinkel, met duizenden tevreden klanten, hebben we ook een BBQ shop met BBQ Experience Center in Kaatsheuvel.