Big Green Egg. The Original since ’74.
Het verhaal van Big Green Egg begon maar liefst 50 jaar geleden. Het is de allereerste kamado. The Original. Geen ander merk kan tippen aan de originaliteit, kwaliteit, service en garantie van dit Amerikaanse merk. Green Egg heeft 7 modellen en meer dan 150 accessoires.
Kies je voor dit merk, dan kies je voor generaties lang genieten van buitenkoken met familie en vrienden. Dat begint met jezelf een plezier te doen en het beste wat er te krijgen is aan te schaffen! Dat heeft een prijskaartje maar dat vergeet je snel als je de topper zelf ervaart.
Modellen vanaf 4 tot 16 personen
Modellen tot 4 personen
Dit vinden anderen van Kamado Express
from 2057 reviewsGreen Egg, de moeder van alle kamado’s!
Dagelijks krijgen wij de vraag: waarom moet ik een Green Egg BBQ kiezen? Vaak gevolgd door de aanname: dat is toch alleen maar marketing? Om hier een eerlijk antwoord op te krijgen is het van belang dat je de vraag aan de juiste partij stelt. Stel hem aan een kundig én onafhankelijk expert. Kamado Express vertegenwoordigt vijf A-merken. We gebruiken al deze merken in ons eigen experience center in Kaatsheuvel. We weten echt heel goed wat de onderlinge verschillen zijn. Bij Kamado Express vind je niet 1 merk maar alle kamado-merken die er toe doen, bij ons heb je keuze. Dus kijk online rond of kom kijken in onze winkel, misschien kies jij wel voor The Original?
Kies jij voor de originele Green Egg BBQ?
Het iconische Big Green Egg staat voor alles wat je verwacht van een dergelijke investering: origineel, innovatief, 45 jaar ervaring, levenslange garantie, hele goede klantenservice, doordachte oplossingen op het vlak van accessoires en het allerbelangrijkste: gemaakt van het allerbeste keramiek ter wereld. Deze keramische BBQ komt namelijk niet uit China maar uit Mexico. Daar komt grondstof voor de beste keramiek ter wereld uit de grond. Aan dit voordeel kan geen ander merk tippen. Hoe dit merk is ontstaan, leggen we graag aan je uit!
Stukje kamado geschiedenis.
Met de komst van dit kamadomerk in 1974 (!) heeft buitenkoken een enorme boost gekregen. Eerst kon je met de meeste barbecues alleen direct grillen, omdat er in de jaren 70 een deksel aan de BBQ werd toegevoegd kon je ineens naast grillen, bakken, stoven, roken en slow-cooken, maar hier is Green Egg (samen met Weber) dus de grondlegger van!
5000 jaar geleden
Als je dacht dat keramische BBQ’s pas enkele decennia terug zijn ontstaan, heb je het mis! De geschiedenis van kamado’s begint al zo’n 5000 jaar geleden met de tandoor. De tandoor is een keramische kleipot die vroeger gebruikt werd als een soort oven. Onder de tandoor werd hout of gloeiende houtskool gelegd om de tandoor te verwarmen. Als de oven (tandoor) na ongeveer 2 uur heet was, werd hier eten zoals brood, vlees en roti in bereid. Het grote verschil met de kamado die we nu kennen is dat deze voorloper nog geen deksel had…
100 jaar geleden
100 jaar geleden werd de mushi-kamado gemaakt, deze beschikte wel over een deksel. Deze Japanse rijstkoker (mushi-kamado) is de meest recente voorloper van de kamado zoals we deze nu kennen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen Amerikanen voor het eerst in aanraking met deze mushi-kamado in Japan. Niet veel later werden de rijstkokers geïmporteerd door Amerika en Europa.
1974
In ’74 kwam Ed Fisher, de grondlegger van dit wereldmerk in aanraking met een mushi-kamado. Hij was er direct van overtuigd dat dit eivormige, keramische kooktoestel een aanwinst zou zijn voor veel Amerikanen en startte met de verkoop ervan. Om de klanten van zijn winkel te overtuigen van deze kamado, liet Ed hen gerechtjes proeven.
Naast de lekkere smaak van gerechten, zorgde deze nieuwe soort eivormige BBQ voor meer temperatuur controle, een goede luchtstroming en een lager brandstofverbruik dan andere BBQ’s hadden destijds. Dat waren veel voordelen die klanten overtuigden om de mushi-kamado aan te schaffen.
Nadelen van de mushi-kamado
Tijdens de verkoop van de mushi-kamado’s in Amerika ontdekte Ed en zijn klanten ook enkele nadelen van de mushi-kamado. Deze nadelen waren uiteindelijk de reden om zelf te beginnen met een eigen merk. De nadelen van de mushi-kamado waren dat:
- veel kamado’s kapot gingen tijdens het transport;
- de temperatuurverschillen groot waren tijdens het bakken omdat de isolatie van de kamado niet al te best was;
- de mushi-kamado’s erg zwaar en onhandig om te vervoeren waren.
De eerste Green Egg BBQ
Omdat Ed merkte dat er wel vraag was naar de kamado’s, maar zijn klanten de nadelen niet konden waarderen, is hij zelf naar de tekentafel gegaan. De oplossing van alle 3 de problemen waar Ed en zijn klanten tegenaan liepen, lagen namelijk in een andere keramiek soort. Het keramiek moest sterker, lichter en beter isolerend worden dan dat van de mushi-kamado. Dan zouden de bovengenoemde nadelen zijn opgelost!
Samen met een vriend die werkzaam was bij een faculteit waar keramieksoorten werden ontwikkeld voor de ruimteactiviteiten van de NASA, ging Ed op zoek naar de juiste keramieksoort. Het keramiek wat hier ontwikkeld werd, was bestand tegen extreme hitte en werd zo licht mogelijk geproduceerd. Dat was precies waar Ed naar op zoek was! Het keramiek werd voorzien van de herkenbare groene porseleinglazuur en halverwege de jaren ’90 werd de eerste Big Green Egg geproduceerd!
Tot op heden is de samenstelling en de productiemethode van het keramiek niet meer gewijzigd en wordt er zelfs levenslang garantie gegeven op alle kamado’s van dit merk!
Bekijk de high tech fabriek en het productieproces hieronder
BGE veroverde Europa dankzij een Nederlander
Wist je dat BGE in Europa terecht is gekomen door een Nederlander? Een van onze landgenoten kocht tijdens een familiebezoek in Atlanta een EGG en verscheepte deze naar Nederland. Een zakenrelatie genaamd Wessel Buddingh proefde van de Green Egg en zag direct potentie in Europa. Hij zorgde in 2001 voor de eerste container vol met Big Green Eggs in de haven van Rotterdam. Waarna vele containers volgden…
Het succes van Green Egg nu
Het succes in Europa, begon dus in Nederland! Inmiddels wordt Big Green Egg in maar liefst 40 landen verkocht. Het keramiek is al die tijd dus niet veranderd, maar Big Green Egg blijft wel innoveren op andere gebieden. Er zijn namelijk inmiddels al 7 verschillende modellen en veel handige accessoires te koop.
Wij zijn het hoogste niveau, PLATINUM dealer van Green Egg en zijn erg trots dat wij onze klanten de voordelen van buitenkoken met een EGG kunnen laten ervaren. Een doelstelling die Ed Fisher al had bij het ontwikkelen van de Green Egg!
Doordacht design
Het uiterlijk van deze keramische BBQ wordt door velen als “design” gekenmerkt, maar dit ontwerp is niet alleen gekozen om er “mooi” uit te zien. De ei-vorm zorgt ervoor dat deze kamado niet alleen gebruikt kan worden als barbecue maar ook als oven. Je slaat dus twee vliegen in één klap. De vorm zorgt ook voor een betere werking, zoals betere isolatie en schoktolerantie. Ook is het keramiek een stuk sterker dan het materiaal van een “gewone” keramische barbecue. De vorm en het keramiek maakt je Egg dus niet alleen geschikt voor de zomermaanden, maar biedt het hele jaar door ultiem gebruiksgemak.
Meer dan 150 verschillende accessoires
Haal meer uit je Egg met originele Big Green Egg accessoires! We hebben een groot assortiment aan kamado BBQ accessoires. Sommige Green Egg accessoires zijn speciaal gemaakt voor een specifiek model, maar er zijn ook vele universele en pizza accessoires verkrijgbaar. Ontdek welke accessoires op jouw maatje passen en welke ingrediënten je voor de heerlijke Green Egg recepten nodig hebt. Het enige wat je dan nog maar hoeft te doen is te genieten.
Green Egg BBQ’s verkrijgbaar in 7 maten
Van klein tot groot, tot de allergrootste! Verkrijgbaar in diverse grilloppervlaktes:
- Mini | 25 centimeter griloppervlakte | Een draagbaar model voor ‘on the side’ of voor op reis
- MiniMax | 33 centimeter griloppervlakte | Ook dit draagbare model staat vaak naast een groter model of gaat mee op reis
- Small | 33 centimeter griloppervlakte | Compact, verrijdbaar én met zijtafels. Ideaal voor 2 – 3 personen.
- Medium | 38 centimeter griloppervlakte | Dit model is verkrijgbaar in vele varianten. Bijv. verrijdbaar of met zijtafels. Ideaal voor 4 – 6 personen.
- Large | 46 centimeter griloppervlakte | Het meest verkochte en absolute topmodel. Alle accessoires worden ontwikkeld voor dit model.
- XL | 61 centimeter griloppervlakte | Een forse XL knaap en echt een slag groter dan de Large. Voor grote gezinnen, horeca of cateraars!
- 2XL | 74 centimeter griloppervlakte | Tja…wat moeten we hierover zeggen? Een enorme showreus is het! Maar niet voor de particulier geschikt.
Heb je een vraag aan ons?
Wij staan voor je klaar!
Kamado Express is de grootste kamado specialist van de Benelux.
We zijn goed bereikbaar en helpen je graag telefonisch, via de chat of per mail.
Je vraag aan een specialist stellen?
Bezoek onze toffe BBQ shop: The Fire Station in Kaatsheuvel. Echt een bezoekje waard! Alles op voorraad, heel veel buitenkeukens en de tofste kamado workshops!
The Fire Station
Anton Pieckplein 117a
5171CV Kaatsheuvel
0416-235032