skip to Main Content

4 personen

3,5 uur + 8 uur

Niet pittig

Hoofdgerecht

Zuurvlees, Limburgse specialiteit

Elke Limburger maakt het, Limburgs zuurvlees. Oftewel Zoervleisj! Maak het eens op je kamado! Dit streekgerecht uit Limburg lijkt op stoofvlees of hachee. Oorspronkelijk wordt het bereid van paardenvlees. Het zuur van de azijn wordt ruimschoots gecompenseerd door toevoeging van zoete tonen dat de ontbijtkoek geeft.

Voorbereiding van het zuurvlees

Snijd de riblappen in flinke stukken. Mag wel 5×5 cm zijn.

Marineer de riblappen in 400 ml water en 400 ml azijn, samen met de laurierblaadjes, jeneverbessen, de kruidnagel en de uien.

Zet het in de koelkast en laat dit 1 nacht staan.

Ga voor een houtskool abonnement:

  • Nooit meer sjouwen
  • Goedkoper dan in de winkel
  • Pakket zelf samenstellen

Ik wil goedkoop houtskool

Dé Japanse BBQ specialist!
Origineel Japanse konro grills. 20+ modellen. Japanse smaakmakers.

Bekijk de Konro Grill 

Bereiding van zuurvlees

Steek je kamado aan en zorg dat hij rond de 250 graden is. Verwarm de Dutch Oven gelijk mee.

Haal het vlees uit de marinade en dep het vlees goed droog. Bewaar het water / azijn mengsel, de laurierblaadjes en de uien.

Smelt een klomp boter en bak het vlees hard maar kort aan. Zorg dat het vlees mooi bruin kleurt.

Als het vlees bruin is haal je het van de kamado af en bouw je je kamado om naar indirect. Zorg dat de temperatuur zakt naar +/- 120 graden.

Zet de Dutch Oven weer terug op het vuur.

Voeg ongeveer 75% van de marinade, de laurierblaadjes, appelstroop, bruine suiker, speculaaskruiden en de ontbijtkoek toe aan het vlees en laat dit stoven voor minimaal 3 uur.

Als de saus niet genoeg gebonden is voeg je nog wat extra ontbijtkoek toe. Breng het zuurvlees vervolgens op smaak met peper en zout.

Serveer bijvoorbeeld met friet en bijvoorbeeld deze mayonaise.

Eet smakelijk!

Gebruik deze tools en smaakmakers om je gerecht te bereiden of nóg lekkerder te maken!

Andere lekkere BBQ recepten

Boodschappenlijstje

Ingrediënten:

  • 1 kilo ribrunderlappen
  • 400 ml water
  • 400 ml azijn
  • 10 laurierblaadjes
  • 10 jeneverbessen
  • 10 kruidnagels
  • 3 uien, gesneden in ringen
  • 3 eetlepels appelstroop
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 0,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 5 plakken ontbijtkoek

Tools:

Pitmaster Partner: Marco

Marco en The Fire Station gaaan way back! Marco is een super creatieve BBQ-er! Met zijn Instagram kanaal inspireert hij duizenden andere BBQ-ers. Sinds 2019 heeft hij zijn eigen blog: MarcoBBQ. Vis, vlees, groenten...pitmaster Marco weet met alles raad op zijn Kamado Joe.

BBQ tip van Marco: "Geef eens wat extra liefde en aandacht aan je vlees. Dat ga je zeker terug proeven in het eindresultaat."

Zoeken