Ga voor een houtskool abonnement:
- Nooit meer sjouwen
- Goedkoper dan in de winkel
- Pakket zelf samenstellen
Europa’s grootste Japanse BBQ specialist!
- Meer dan 20 konro grill modellen
- Verzending naar 30 landen
- Accessoires & smaakmakers
Dit vegetarische kamado recept is geschreven door Pitmaster Partner Grillfun
De titel zegt het al, dit is de beste vega burger van de barbecue! Het is een gedurfde titel daar ben ik mij bewust van, maar deze smaakte echt naar meer. Zelfs voor mij als vleesliefhebber was het echt een goeie burger. Het is wel lang geleden dat ik zoveel groenten heb gegeten in één gerecht ;)
In dit recept voor de beste vega burger gebruikte ik een Italiaanse bol als burger broodje. Je kunt natuurlijk iedere broodje gebruiken wat je lekker vindt. Het enige waar je op moet letten is dat je de burgers maakt in de grote van het broodje. Om het voor jouw tot beste vega burger te maken kun je bijvoorbeeld variëren met de toppings van de burger. Zelf heb ik het eenvoudig gehouden door alleen avocado en rode ui te gebruiken met sla. Er zijn natuurlijk diverse mogelijkheden maar ik vond deze erbij passen.
Wanneer je de pasta maakt voor de beste vega burgers is het belangrijk om het goed te proeven voor de smaak. Op deze manier kun je er nog iets meer smaak aangeven. Het is altijd moeilijk om precies de hoeveelheid in een recept te schrijven van zout en peper omdat ik het altijd toevoeg op gevoel. Vooral het proeven helpt om de juiste balans te vinden. In het recept heb ik nog een beetje sambal toegevoegd om de burger net dat beetje pit te geven.
Schil de wortels en rasp ze in een keukenmachine. Verwijder vervolgens de geraspte wortels uit de keukenmachine en schud ze in een kom.
Pel de ui en snijd deze in vieren.
Vul de keukenmachine met 1/3 van de geraspte wortels, kikkererwten, ui, ei, komijn, sambal en twee eetlepels van de tahini.
Mix het geheel in de keukenmachine tot een dikke pasta en schenk alles in een grote kom.
Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie en bak de rest van de wortels gaar in ongeveer 5 tot 10 minuten.
Voeg de gebakken wortels toe aan het mengsel samen met het paneermeel, sesamzaadjes, rasp van één citroen en meng alles goed door elkaar. Breng het mengsel op smaak met zout en versgemalen peper.
Maak van het mengsel bollen en maak ze vervolgens plat tot je een mooie burger hebt. Let bij het maken van de burger erop dat ze niet te dun zijn en dat ze het formaat hebben van een Italiaanse bol.
Neem een kom en schenk hierin de Griekse yoghurt samen met twee eetlepels tahini en een beetje citroensap. Proef de saus en breng deze verder op smaak met zout en versgemalen peper.
Schil de rode ui en snijd deze in ringen, snijd de avocado’s en verwijder de pit en lepel ze uit. Snijd de avocado’s in repen voor de garnering van de burger.
Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten een gietijzeren bakplaat en een rooster. Sluit de kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 220 °C. Het beste is om de burgers op een bakplaat te bakken op de kamado. Echter is het ook mogelijk om dit te doen op een rooster.
Wanneer de temperatuur van 220 °C is bereikt, kun je de burgers op de bakplaat leggen en beide zijden een aantal minuten grillen.
Snijd de Italiaanse bollen open en besprenkel de binnenzijde met een beetje olijfolie en rooster ze even in de kamado. Dit kun je natuurlijk ook op de bakplaat doen.
Nu is het tijd om de vega burger te bouwen. Neem de onderzijde van de Italiaanse bol en smeer deze in met de Griekse yoghurt saus, leg vervolgens de burger, chilisaus, sla en rode uien erop en maak het af met de avocado. Nu kun je de bovenzijde van het broodjes plaatsen en voor deze beste vega burger serveren aan jouw gasten.
Ingrediënten
Tools