skip to Main Content

12 personen

3 uur

Niet pittig

Hoofdgerecht

Op appelhout gerookte kalkoen

Happy Thanksgiving!

Gerookte kalkoen met appelhout

Ondanks dat er maar weinig mensen in Nederland Thanksgiving vieren, leek het ons toch leuk om een heerlijk recept te delen voor deze speciale feestdag. Eén ingrediënt kan dan natuurlijk niet ontbreken: kalkoen! Want eerlijk is eerlijk, of je dit gerecht nu met Thanksgiving op tafel zet of op een gewone donderdagavond, het is altijd feest op tafel! Zeker als je het bereidt op je kamado!

Ga voor een houtskool abonnement:

 • Nooit meer sjouwen
 • Goedkoper dan in de winkel
 • Pakket zelf samenstellen

Ik wil goedkoop houtskool

Dé Japanse BBQ specialist!
Origineel Japanse konro grills. 20+ modellen. Japanse smaakmakers.

Bekijk de Konro Grill 

Voorbereiding

Mix in een grote bak de pekel en de suiker totdat het helemaal vermengt is.

Tip: Niet helemaal thuis in deze bereidingswijze? Lees dan ons blogartikel over pekelen.

Leg de kalkoen in de natte pekel en zorg dat deze volledig onder water staat voordat je de bak voor 16 tot 24 uur in de koelkast zet.

Bereiding

Laat de houtskool onderin je kamado goed gloeien totdat deze warm genoeg is om te starten met barbecueën (200 graden).

Vul een rechthoekige lekbak (liever wegwerp? die vind je hier) met water en zet hier het roasting rek omgekeerd in.

Haal de kalkoen uit de pekel, spoel deze heel goed af en dep hem daarna helemaal droog met keukenpapier. Pak een beetje olijfolie en wrijf de kalkoen in. Nu nog even lekker rubben. Wij vinden NOSKOS The Chicken of de Southern Dutch A Touch of Sweet lekker, maar dat mag je natuurlijk zelf bepalen.

Leg nu de gekruide kalkoen in het rek, omdat ie mooi vrijstaat komt de bevochtigde, hete lucht dadelijk overal. Blijft ie mooi mals!

Ready? Steady? Grill!

Nu moet je even doorwerken. Gooi nu 2 volle handen smoking chips appel bij de gloeiende houtskool. Deze gaat snel roken en die rook hebben we nodig. Bouw daarom snel je kamado om naar de indirecte opstelling, let op de temperatuur zal gaan dalen en dat is oké.. Zet snel je lekbak, met de kalkoen, op het RVS rooster en doe de dome (het deksel) dicht. Zorg dat je op ca. 130 – 140 graden uitkomt. Onder de luchtschuif open en boven laat je, de eerste 15 – 30 minuten, een beetje rook uitstromen. Knijp de kamado nooit helemaal af. Dan slaat de rook neer op de kalkoen en dat is echt niet lekker.

Als je kamado steady op ca. 120 – 140 graden staat komt het wachten. Om het half uur gaan we sprayen met een zuurtje. Nooit je kamado te lang open laten!

Draai na 1,5 uur de kalkoen om, zodat deze aan alle zijden gelijkwaardig gegaard wordt. Voor een kalkoen van ongeveer 3,5 kilo moet je zo’n 3 uur uittrekken om door te garen op je kamado. Houd een gemiddelde temperatuur van 120 tot 140 graden Celsius aan.

Ons advies: gebruik een kernthermometer! Dan zie je precies wanneer je kalkoen een kerntemperatuur van 80 graden heeft bereikt. Heb je een meer dan 1 probe op je kernthermometer? Steek er dan eentje in de borst en eentje aan de achterkant. Meten = weten!

Is de op appelhout gerookte kalkoen klaar? Laat hem dan een minuutje of 10 rusten onder aluminium folie. Niet helemaal afdekken!

Happy Thanksgiving!

Andere lekkere BBQ recepten

Boodschappenlijstje

Ingrediënten:

 • 1 liter appelsap
 • Beetje olijfolie
 • 3 /4 eetlepels BBQ rub
 • Water
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • Pekelzout

Benodigdheden:

 • Baking tray / lekbak
 • Rooksnippers appel
 • Roasting rek
 • Pekel
 • Kernthemometer
 • Spray flacon

Volg een BBQ workshop bij The Fire Station

Onze workshops staan er bekend om dat we veel verschillende gerechten bereiden. We werken met een maximum van 2 personen per kamado en wat we bereiden delen we met de groep. The Fire Station heeft diverse workshops voor elk niveau.

Workshop boeken

Zoeken
We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen.
🍪
We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen.
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
Actie loopt tot 25 januari 12.00 uur
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast
Modular EGG Workspace Cabinet Celebration Pack
Big Green Egg Medium Celebration Pack
23% korting!
30% korting!
30% korting!
Modular EGG Workspace Cabinet Celebration Pack
Big Green Egg Medium Celebration Pack
23% korting!