skip to Main Content

12 personen

3 uur

Niet pittig

Hoofdgerecht

Gerookte kalkoen met appelhout

Happy Thanksgiving!

Gerookte kalkoen met appelhout

Ondanks dat er maar weinig mensen in Nederland Thanksgiving vieren, leek het ons toch leuk om een heerlijk recept te delen voor deze speciale feestdag. Eén ingrediënt kan dan natuurlijk niet ontbreken: kalkoen! Want eerlijk is eerlijk, of je dit gerecht nu met Thanksgiving op tafel zet of op een gewone donderdagavond, het is altijd feest op tafel! Zeker als je het bereidt op je kamado!

Ga voor een houtskool abonnement:

  • Nooit meer sjouwen
  • Goedkoper dan in de winkel
  • Pakket zelf samenstellen

Ik wil goedkoop houtskool

Dé Japanse BBQ specialist!
Origineel Japanse konro grills. 20+ modellen. Japanse smaakmakers.

Bekijk de Konro Grill 

Voorbereiding

Mix in een grote bak de pekel en de suiker totdat het helemaal vloeibaar is geworden.

Tip: Niet helemaal thuis in deze bereidingswijze? Lees dan ons blogartikel over pekelen.

Leg de kalkoen in de natte pekel en zorg dat deze volledig onder water staat voordat je de bak voor 16 tot 24 uur in de koelkast zet.

Gebruik deze tools en smaakmakers om je gerecht te bereiden of nóg lekkerder te maken!

Bereiding

Laat de houtskool smeulen op de kamado totdat deze warm genoeg is om te starten met barbecueën en zet een baking pan gevuld met water in het midden van de houtskool.

Haal de kalkoen uit de bak met pekel en spoel deze goed af met water. Dep hem daarna helemaal droog met keukenpapier en leg deze op de grill.

Gooi een handje smoking chips met appelsmaak van Axtschlag bij de houtskool. Je kunt deze van tevoren weken in water om een minder rokerige smaak te creëren.

Je kunt de grill nu sluiten en af en toe wat houtskool bijgooien waar nodig. Over het algemeen laat je de luchtschacht helemaal open staan, zodat er zo min mogelijk rook in de koepel van je kamado blijft hangen.

Draai na 1,5 uur de kalkoen om, zodat deze aan alle zijden gelijkwaardig gegaard wordt. Voor een kalkoen van ongeveer 3,5 kilo moet je zo’n 3 uur uittrekken om door te garen op je kamado. Houd een gemiddelde temperatuur van 110 tot 130 graden Celsius aan. Gebruik je een kernthermometer? Dan kun je er vanuit gaan dat je kalkoen bij een kerntemperatuur van zo’n 80 graden gaar is.

Laat de gerookte kalkoen een minuutje of 10 afkoelen en smullen maar! Happy Thanksgiving!

Andere lekkere BBQ recepten

Boodschappenlijstje

Ingrediënten:

  • 1,8 liter appelsap of appelcider
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 tot 2 liter water (afhankelijk van de grootte van de kalkoen)

Benodigdheden:

Zoeken