skip to Main Content

4-6 personen

20 minuten

Mild pittig

Hoofdgerecht

Gegrilde zeebaars in een marinade met pepers en citroengras

Dit BBQ recept is geschreven door Pitmaster Partner Grillfun

Heerlijk visje

Vis van de barbecue is altijd super vind ik persoonlijk. Echter grillen we in Nederland vooral vlees. Wat zonde is, want vis is ook erg lekker. Daarom dit recept van een gegrilde zeebaars in een pittige marinade. De pittigheid proef je subtiel, dus wees maar niet bang dat je in vlammen staat na het proeven van dit gerecht.

In Engeland eten ze regelmatig fish and chips en daarom dacht ik: laten we eens een lekkere vis halen bij de visboer en deze combineren met zelfgemaakte friet. Zeebaars heeft niet een hele sterke vissmaak zoals andere soorten en valt zelfs bij mijn kinderen goed in de smaak. Gegrilde zeebaars is zo klaar op de barbecue, omdat we deze direct boven de kolen bereiden. Om te voorkomen dat de zeebaars gaat plakken aan het rooster leg ik de zeebaars op een aantal schijfjes citroen. De friet snijd ik natuurlijk zelf. De friet kun je voor het beste resultaat eerst bakken op een temperatuur van 120 graden in de frituurpan. Daarna laat je deze afkoelen. Eenmaal afgekoeld ga je nogmaals frituren op een hoge temperatuur van 180 graden. Op deze manier is de friet zacht van binnen en lekker knapperig van buiten.

Voor dit recept hoef je niet persé gegrilde zeebaars te gebruiken. Dit recept kun namelijk gebruiken voor allerlei soorten witte vis die je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan een dorade of een forel. Ze zijn allemaal lekker met deze marinade en zeker van de barbecue.

Ga voor een houtskool abonnement:

  • Nooit meer sjouwen
  • Goedkoper dan in de winkel
  • Pakket zelf samenstellen

Ik wil goedkoop houtskool

Dé Japanse BBQ specialist!
Origineel Japanse konro grills. 20+ modellen. Japanse smaakmakers.

Bekijk de Konro Grill 

Voorbereiding

Maak de zeebaarzen schoon door de ingewanden en de schubben te verwijderen. Dit kun je natuurlijk ook gewoon laten doen bij de visboer.

Spoel de binnenzijde van de vis schoon met koud water en dep de vis droog.

Pel de knoflook en snipper deze fijn.

Snijd de helft van het citroengras in ringen en snijd het overige deel door de lengte. Deze gaan we namelijk in de buik van de vis stoppen.

Snijd de rode peper in ringen.

Neem een grote schaal waar de zeebaars in past. Voeg in deze schaal een flinke scheut olijfolie toe samen met de knoflook, citroengras, rode peper en sesamolie.

Voeg als laatste ongeveer twee eetlepels geraspte gember toe.

Snijd de vis aan beide zijden in op drie of vier plekken. Hierdoor kan de marinade ook in het vlees trekken van de vis.

Wrijf de binnenzijde van de vis in met de marinade en stop hierin het citroengras. Wrijf de rest over de huid van de vis.

Dek de schaal af met vershoudfolie en plaats de schaal een aantal uur in de koeling. Op deze manier kan de marinade in de vis trekken.

Gebruik deze tools en smaakmakers om je gerecht te bereiden of nóg lekkerder te maken!

Bereiding gegrilde zeebaars

Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats de roosters. We gaan namelijk direct barbecueën.

Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 180 graden.

Leg de zeebaars boven het directe gedeelte voor ongeveer 5 minuten en draai deze hierna om voor nog eens vijf minuten. Om ervoor te zorgen dat de vis niet aan het rooster blijft plakken, kun je twee of drie schijfjes citroen leggen op het rooster. Op deze manier komt de vis niet in contact met het rooster. Sluit iedere keer de deksel van de barbecue.

De zeebaars is klaar als je met een vinger in het dikste gedeelte drukt en deze stevig aanvoelt.

Andere lekkere BBQ recepten

Boodschappenlijstje

Ingrediënten

  • 4 schoongemaakte zeebaarzen
  • 4 citroengras
  • 2 theelepels gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 rode peper
  • olijfolie

Grillfun

Pitmaster Partner: Michael

Michael Neffgen heeft een blog onder de naam Grillfun. Op onze webshop vind je heel veel recepten van zijn hand. Het liefste bereid Michael complete maaltijden op zijn Kamado Joe Classic 3, OFYR of op zijn Weber(s) voor vrienden of familie.

Zoeken