Skip to content

Deze vragen over de kamado krijgen we dagelijks…

Daarom hebben we ze voor jou op een rijtje gezet!  

Wij zijn dé kamado specialist! En in 10 jaar tijd ook nog de grootste geworden. Dan krijg je automatisch veel vragen over de kamado. Dat vinden we fijn maar het kost ook veel tijd…tijd die we soms niet altijd hebben.

Lees daarom deze blog alvast en blijf vooral vragen stellen. Dan krijg je de juiste informatie van de specialist. Let op: er staan diverse meningen op het internet. Dit is de onze mening, gebaseerd op 10 jaar ervaring. Dat kunnen er maar weinigen zeggen dus doe er je voordeel mee. 

Wat zijn de voordelen van een kamado ten opzichte van andere grills?

De kamado is een heel bijzonder apparaat, niet voor niets zijn ze de laatste jaren zo populair. Het is de meest veelzijdige BBQ die er te koop is. Dit is te danken aan de uitstekende warmtebeheersing middels het keramische materiaal.

Dan de kooktechnieken…er zijn er heel veel! Kamado’s zijn geschikt om direct, indirect en half – half te grillen (met behulp van een Multi Level System). Je kunt er koud en warm op roken, grillen, bakken en stoven. Er kan een rotisserie, een pizzaoven of een combi van beide op.

De kamado is ook erg zuinig met houtskool. Lees het artikel hierboven over de werking even….even dan begrijp je meteen waarom een keramische BBQ zo uniek en fijn is. 

Kamado Joe Junior Cart (Onderstel)

Hoe gebruik je een kamado voor de eerste keer?

We zien vele verkeerde informatie op internet over het eerste gebruik van je kamado. Voor de duidelijkheid, wij spreken hier alleen over de merken die wij verkopen! A-merken of goede alternatieven met een lagere prijs. Heb je een ander merk houdt dan het advies van die leverancier / fabrikant aan!

Een goede kamado wordt afgebakken op ca. 1200 graden! Tijdens gebruik komt een kamado NOOIT boven de 300 – 350 graden. Alles erboven is cremeren! Inbranden is dus onzin. 

We raden wel aan om rustig aan te beginnen maar dat is meer voor jezelf. Je moet je kamado nog leren kennen en dat gaat beter op een lage tempratuur. Dus begin rustig aan maar maak je geen zorgen over inbranden of iets dergelijks. 

Houtskool BBQ musthaves

Hoe maak je een kamado schoon?

De buitenkant van je kamado kan vies of stoffig worden, dat kun je schoonmaken met sopje en een natte doek. Wordt het craquelé (wat overigens heel normaal is) je teveel ga dan aan de slag met deze Ceramic Cleaning Set.

Om de 15 tot 20 keer werken met je kamado kun je, voordat je begint, de binnenpot eruit halen en met een stoffer door de binnenkant gaan. Zo gaat het meeste vuil, roet en as al weg. Met een asstofzuigertje kun je alles wegzuigen. 

Je hitteschild / plate setter / concEGGtor kan erg vies worden, gebruik dan ook altijd een druippan. Is het toch te vies? Dan kun je deze schoonbranden. Dat hoeft helemaal niet op 400 graden. Dat kan prima op 250 graden. Haal met een spatel of borstel het grootste vuil weg en draai je hitteschild vervolgens om boven hete kolen. Na een half uurtje is het weer spierwit. Even afborstelen en je kunt er weer maanden tegenaan​​.

BBQ musthaves borstel

Wat is het verschil tussen direct en indirect barbecueën?

Direct kamado BBQ-en betekent dat je het voedsel direct boven de brandende kolen grilt. Er is dus DIRECT contact tussen de kolen en de ingrediënten. Direct grillen is vaak een bereiding zoals steak, spiesen of hamburgers.

Wat is indirect barbecueën dan? Bij indirect BBQ-en gaan, in het geval van de kamado, de keramische behuizing + pot en het hitteschild samenwerken met je houtskool. De luchtstroom wordt afgebogen door het hitteschild en gaat circuleren, zgn. convectie! Nadat de warme lucht gecirculeerd heeft verlaat het de kamado via de topvent. Tegelijkertijd warmen de kolen het keramiek op. De keramische behuizing van je kamado gaat nu zijn unieke werk doen. Het keramiek slaat namelijk de warmte heel efficiënt op en gaat dat langzaam teruggeven. Kortom, de kolen zullen, met heel langzaam gloeien, het keramiek op temperatuur blijven houden en de convectie zorgt voor een low ‘n slow garing. Dit proces is wat de kamado zo fantastisch maakt!  

Dit is de ideale vorm van bereiding voor grote stukken vlees zoals procureur, Boston Butt, ribs of een hele ribeye….en ga zo maar door. ​Heel, heel veel mogelijkheden! 

BBQ musthaves handschoenen

Welke temperatuur moet ik aanhouden voor verschillende kooktechnieken?

 • Low ‘n slow cooking, stoven met de Dutch Oven en roken doe je op lage temperaturen tussen 95 tot 140 graden.
 • Grillen / hot ‘n fast doe je op hoge temperaturen van 180 tot 250 graden.
 • Pizza’s bakken: doe je (snel) op zeer hoge temperaturen van 275 tot 300 graden. 
BBQ thermometer musthave
Zoeken

Meteen aan de slag met je nieuwe kamado met een startpakket van Kamado Express!

De inhoud van het startpakket

Meteen aan de slag met je nieuwe OFYR met een startpakket van Kamado Express!

De inhoud van het startpakket

Voorwaarden levering en/of montage kamado

Levering

 • Een kamado vervoeren is delicaat werk! 
 • We leveren je kamado op een mini-pallet.
 • Transport geschiedt met eigen vervoer of met een bezorgdienst.
 • Na je bestelling nemen we per mail of per telefoon contact op.
 • We plannen de levering van een kamado / OFYR altijd persoonlijk met je in en we staan nooit onaangekondigd voor de deur. 

Montage

 • Zodra je je bestelling hebt geplaatst, plannen we de montage in. 
 • We nemen vervolgens persoonlijk contact met je op om de bezorging in te plannen. Let op: montage duurt altijd langer dan zelf monteren.  
 • Je hoeft niets te doen want we bezorgen het persoonlijk tot in je tuin en je hebt geen verpakkingsmateriaal in huis.
 • We plannen de levering van je gemonteerde kamado altijd persoonlijk met je in en we staan nooit onaangekondigd voor de deur. 
 • OFYR is uitgesloten van montage. 

Meteen aan de slag met je nieuwe kamado met een startpakket van Kamado Express!

De inhoud van het startpakket

Kamado Koins los

Wij waarderen dat je bij ons terugkomt en belonen de vaste klant!

Kamado Koins, spaar voor korting!

Kamado Koins is het gratis loyaliteitsprogramma van Kamado Express. Doe een aankoop bij ons, registreer je en je ontvangt automatisch Kamado Koins. Supermakkelijk! Gespaarde punten kun je inleveren tegen korting op je volgende aankoop.

Ben je tevreden en kom je regelmatig terug?

We waarderen dat je trouw bent aan ons en daar belonen je graag voor. Als vaste klant koopt je altijd met korting! Het loont dus extra om een account aan te maken. Want je ontvangt steeds weer Kamado Koins! 

Lees alles over Kamado Koins

Actievoorwaarden Vakantiegeld Weken 2024

 • Tot 15% korting op geselecteerde kamado’s, OFYR en konro grills. 
 • De korting is al verrekend in de prijs.


Korting op geselecteerde accessoires en smaakmakers

 • Hierop krijg je 15% korting met kortingscode: VAKANTIE24, de kortingscode wordt automatisch toegepast in de winkelwagen!


Tijdens de actie:

 • ontvang je geen Kamado Koins.
 • kun je geen Kamado Koins inleveren.
 • ontvang je geen startpakket.
 • wordt je korting berekend over de bruto adviesverkoopprijs.
Bekijk alle Vakantiegeld Weken deals
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
Actie loopt tot 25 januari 12.00 uur
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast