skip to Main Content

4 personen

50 minuten

Niet pittig

Hoofdgerecht

Picanha in een IPA biermarinade met diverse groenten

Dit kamado recept is geschreven door Pitmaster Partner Grillfun

Picanha in IPA biermarinade

Picanha is echt een geweldig stuk vlees om te bereiden op de kamado of op de OFYR. Het grote verschil tussen de bereiding op de barbecue is dat een groot stuk vlees op de OFYR natuurlijk net even iets anders is dan op de barbecue. Op de barbecue gebruiken we bijna altijd de reverse sear methode en dat kan natuurlijk niet op een OFYR. Op de OFYR kun je een dik stuk vlees garen op de bakplaat maar dan moet je er eerst wel kruiden opleggen of het vlees op een rookplankje. Dit om te voorkomen dat het vlees aanbrandt.
Toch kun je een picanha perfect bereiden op de OFYR door deze eerst te grillen boven het vuur en daarna in steaks te snijden. Op deze manier kun je makkelijk een groot stuk vlees bereiden op de barbecue zonder dat het eerst uren op de bakplaat hoeft te staan.

Picanha of anders gezegd het staartstuk van een rund. Het vlees heeft een driehoekige vorm en wordt gesneden uit het uiteinde van de platte bil. Het vlees heeft niet veel meer nodig dan zout. Echter dacht ik, laten we eens wat anders proberen dan picanha met chimmichurri of een tomatensalsa. Rundvlees en bier gaat namelijk heel goed samen en ik heb dit in het verleden al eens geprobeerd met diamanthaas. Dit was zo lekker dat ik dacht laten we het eens proberen met picanha. Tegenwoordig hebben we natuurlijk super veel verschillende bier zoals een pils, stout, IPA, dubbel, trippel enz.
Echter waar je op moet letten tijdens de keuze van het bier is dat het bier niet te bitter is of te vlak. Een stout of donkerbier is veel te heftig voor het vlees. Daarnaast is een pils weer veel te slap omdat je er dan niet veel van gaat proeven. Daarom heb ik zelf voor een IPA gekozen, ten eerste omdat ik een groot fan ben van IPA. Je kunt ook kiezen voor een dubbel bier of test het gewoon tot je jouw ideale combinatie hebt gevonden.
Wanneer je geen OFYR hebt kun je het recept natuurlijk ook gewoon gebruiken en de picanha bereiden op de kamado door de reverse sear methode toe te passen.

Ga voor een houtskool abonnement:

 • Nooit meer sjouwen
 • Goedkoper dan in de winkel
 • Pakket zelf samenstellen

Ik wil goedkoop houtskool

Dé Japanse BBQ specialist!
Origineel Japanse konro grills. 20+ modellen. Japanse smaakmakers.

Bekijk de Konro Grill 

Voorbereiding

Haal de picanha uit de koeling en snijd het vet kruiselings in.

Pel de ui en de knoflook en snijd in grove stukken.

Neem een ziplock-zakje, leg hierin de picanha en schenk het bier erbij samen met de ui, knoflook, worcestersaus, zout en versgemalen peper. Sluit het zakje en leg deze minimaal 2 uur in de koeling.

Boen de aardappelen schoon en kook ze gaar in ongeveer 10 minuten. Laat de gekookte aardappelen afkoelen en snijd ze in partjes.

Snijd de kontjes van de groene aspergetips.

Gebruik deze tools om je gerecht te bereiden!

Bereiding picanha en overige groenten

Maak ten eerste de OFYR aan door in het midden van de vuurschaal met aanmaakhout een toren te maken. Leg vervolgens in het midden van de toren twee wokkels en wacht tot de toren brandt. Leg er vervolgens droog hout rondom. Nu is het wachten tot de bak ring voldoende hitte heeft opgenomen zodat gestart kan worden met grillen. Het is ook belangrijk om de “Grill Round XL” te plaatsen boven de opening van de OFYR omdat we de picanha eerst gaan grillen boven vuur. In de tussen tijd moet je natuurlijk ervoor zorgen dat het vuur goed aanblijft.

We gaan eerst starten met het langzaam garen van de picanha op de grill van de OFYR. Zorg hiervoor dat er niet te hoge vlammen zijn en verplaats het hout zoveel mogelijk naar één zijde zodat de picanha niet kan verbranden. Leg de picanha op de grill met de vetzijde naar beneden.

Schenk een beetje olijfolie op de bak ring en leg de aardappelpartjes erop met de bospenen. Breng ze op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en keer de aardappelpartjes en bospenen regelmatig.

In de tussentijd houd je de picanha goed in de gaten. Wanneer het vet mooi verkleurd is kun je de picanha omdraaien en nog even 5 tot 10 minuten grillen.

Haal de picanha van de grill en snijd er steaks van door de picanha in de lengte door te snijden in steaks van ongeveer 2 centimeter.

Voorzie de bakplaat van een beetje olijfolie en leg de picanha erop samen met de courgette en de aspergetips. Wacht tot het vlees loslaat van de bakplaat. Dit duurt ongeveer 2 a 3 minuten. Draai de picanha steaks om samen met de courgette en de aspergetips.

Haal de picanha van de bakplaat, laat het vlees heel even voor 5 tot 10 minuten rusten. De picanha is nu rond de 52 en 56 graden wat perfect is voor dit mooie stuk vlees.

In de tussentijd kun je de groenten en de aardappelpartjes van de bakplaat halen en in kommetjes doen of zoals ik heb gedaan op een houten snijplank.

Snijd de picanha steaks in plakken en serveer samen met de groenten.

Andere lekkere BBQ recepten

Boodschappenlijstje

Ingrediënten

 • 1 picanha
 • 1 flesje bier bij voorkeur een IPA
 • 2 eetlepels worcestersaus
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • zout en versgemalen peper
 • bospenen
 • groene aspergetips
 • 1 courgette
 • 6 vastkokende aardappelen

Tools

Volg een BBQ workshop bij The Fire Station

Onze workshops staan er bekend om dat we veel verschillende gerechten bereiden. We werken met een maximum van 2 personen per kamado en wat we bereiden delen we met de groep. The Fire Station heeft diverse workshops voor elk niveau.

Workshop boeken

Zoeken
We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen.
🍪
We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen.
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
Actie loopt tot 25 januari 12.00 uur
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast
Modular EGG Workspace Cabinet Celebration Pack
Big Green Egg Medium Celebration Pack
23% korting!
30% korting!
30% korting!
Modular EGG Workspace Cabinet Celebration Pack
Big Green Egg Medium Celebration Pack
23% korting!