Kick Ass “fall of the bone” Ribs (3-2-1 methode)
Hier vreet iedereen zijn vingers bij op!
Voorbereiding
Verwijder het vlies van de spareribs door een mesje onder een botje te duwen en het vlies los te trekken.
Als het meezit trek je het vlies er in één keer af. Laat het vlies niet zitten, dit is niet zo lekker en zo kan de rub niet goed in het vlees trekken.
Wij wrijven graag het vlees één dag van tevoren met de rub in. Dit hoeft niet, een paar uur van tevoren is ook goed.
De rub: die kun je zelf maken maar onze favoriet is de milde, zoete rub van Duketown Smokers met een vleugje koffie.
Houd je van pittig dan neem je bijvoorbeeld de Grate Goods Spicy Chipotle rub. Liever kruidig? Neem dan Magic Dust van The Fire Station.
Pak de ribben in plasticfolie en laat ze 24 uur gekoeld staan.
Bereiding
Steek de kamado aan en breng hem naar een temperatuur van ca. 110 tot max 140 graden.
De 1e fase is roken! De houtsoort bepaal je zelf wij adviseren fruithout, dus: peer, appel of kers.
Zorg nu dat je alles klaar hebt staan in het ribrek! Gooi 1 tot 2 stukjes rookhout in de gloed. Het gaat vrijwel direct roken.
Plaats nu het hitteschild (convEGGtor of plate setter) in de kamado met een druippan erop.
Leg het rooster op je plate setter en zet daar je ribrek op. Doe meteen dicht!
Fase 1: Smoke them! Nu roken en garen de ribs ca. 3 uur. Let op: de totale bereidingstijd is ook sterk afhankelijk van de grootte en of je spareribs dik of wat dunner bevleesd zijn. Kijk dus even na een uurtje. De rook heeft dan zijn werk al gedaan.
Fase 2: Stomen! Nu pak je de ribben in. Neem een stevige soort aluminiumfolie, wikkel ze erin en leg ze weer ca. 2 uur op je kamado. Voeg een scheutje vocht toe (whiskey, cola of appelsap). Nu worden ze mals!
Fase 3: Lakken! (oftewel glazen). Pak de ribs eruit en leg ze terug op de kamado, nog steeds indirect. Kwast nu de BBQ saus op de ribs, royaal! Wacht tot de “coating” sticky wordt.
En dan? Smullen van je KICK ASS “fall of the bone” 3-2-1 Spareribs!!…enne….tel je vingers even als je klaar bent met eten…..
Boodschappenlijstje
Ingrediënten:
- 6 spareribs racks (dik bevleesd)
- Duketown Smokers of Magic Dust een andere rub naar keuze (kies een rub met paprika)
- Kersen, Appel of Peer Chunks (rookhout)
- Appelsap of cola
- The Fire Station “Fire ‘n Spice” BBQ saus om af te lakken.