Gerookte ontbijtspek
Niets is zo leuk als zelf spek roken. Met dit recept leer je zelf gerookte ontbijtspek te maken. Voordat je tot het roken van de ontbijtspek overgaat moet je eerst een weekje wachten. Maar het pekelen van je buikspek is noodzakelijk.
Voorbereiding voor de gerookte ontbijtspek
Maak de pekel zoals jij hem wil, ik gebruik altijd Allbrine nr.1. Lekker makkelijk!
100 gram allbrine op 1 liter water. Tot de kook laten komen zodat al het zout is opgelost en dan laten afkoelen.
Leg je buikspek in de pekel en zet hem in de koelkast.
Vergeet hem 1 week.
Haal het buikspek na een week uit de pekel en spoel hem af onder de stromende kraan, je zal zien dat het buikspek lekker stevig is geworden.
Leg hem onafgedekt 1 nacht terug in de koelkast, zodat hij kan indrogen.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Bereiding van de gerookte ontbijtspek
Steek de kamado aan en zorg voor een indirecte hitte van 90 – 110 graden.
Doe de rookblokjes tussen de gloeiende kolen en verdeel ze zo dat ze niet allemaal in 1 keer opbranden.
Leg je buikspek op het rooster en rook de buikspek voor zo’n 4 uur. Totdat de kern 65 graden is.
Laat de buikspek nu helemaal afkoelen en snijd hem in mooie (flinter)dunne plakken.
TIP: Leg de plakjes naast elkaar op bakpapier en rol het bakpapier op, stop hem in een ziplock zakje en vries de bacon in. Zo kan je altijd het aantal plakjes gemakkelijk uit de vriezer halen die je nodig hebt.
Boodschappenlijstje
Ingrediënten:
- buikspek zonder zwoerd, de grootte bepaal je zelf
- 2 liter pekel; Allbrine nr. 1
- 4 chunks kersen rookhout
Benodigd:
- Grote bak waar 2 liter pekel en het buikspek in kan
- ConvEGGtor / Plate setter