Whisky gemarineerde zalm op rookplank met pecannoten
Dit kamado recept is geschreven door Grillfun.
Zalm op de rookplank
Zalm op een rookplank wordt regelmatig bereid op de barbecue. Ideaal om er dan eens een recept mee te maken zou ik zeggen. Het is een eenvoudig gerecht geworden dat hier super in de smaak viel. De zalm marineer je een aantal uur in een zelfgemaakte marinade waar ik dus een beetje whisky in heb gedaan. Ben je geen fan van whisky? Laat hem dan lekker uit de marinade maar persoonlijk vind ik het wel een lekkere nasmaak geven aan dit gerecht voor zalm op de rookplank. De geroosterde pecannoten zorgen voor een lekkere bite.
Vaak lees je dat je een rookplank in het water moet leggen voor een aantal uur. Wanneer je het dan verwarmt krijg je stoom omdat het water verdampt tijdens dit proces. Mijn idee is dat je het gerecht dan meer aan het stomen bent dan aan het roken. Ik leg daarom de rookplank altijd droog boven directe hitte totdat de plank begint te roken. Hierna draai ik de rookplank om en leg de zalm of een ander gerecht erop. Waar je dan op moet letten is dat jouw barbecue niet te veel hitte heeft. Zelf zorg ik dat mijn barbecue een temperatuur heeft van tussen de 140 en 150 graden. Hierdoor kun je het rookplankje nogmaals gebruiken. Ik gebruik een plankje meestal 2 of 3 keer en maak ze na de bereiding heel goed schoon.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Voorbereiding
Neem een kom en doe hierin de basterdsuiker, sojasaus, worcestershiresaus en de whisky. Roer alles goed door elkaar tot de suiker is opgelost.
Pel de knoflook en pers de teentjes uit boven de kom.
Neem een ziplock-zakje en schenk hierin de helft van de saus. De rest van de saus gebruiken we straks om de zalm mee in te strijken op de kamado.
Leg de zalm in het zakje en laat de zalm minimaal 2 uur marineren in de koeling. Draai het zakje ieder half uur om zodat de zalmfilets aan iedere zijde worden gemarineerd.
Zet een pan op het vuur en dik de overgebleven saus in.
Rooster de pecannoten even in een pan en hak ze fijn.
Bereiding zalm op rookplank
Haal ten eerste de zalmfilets ongeveer 30 minuten vooraf uit de koeling zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen.
Maak de kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de roosters. We gaan namelijk direct barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 150 graden.
Wanneer de temperatuur is bereikt van 150 graden kun je twee rookplankjes op het rooster leggen boven directe hitte. Op deze manier kan het plankje alvast warm worden en beginnen met roken.
Wanneer het plankje begint te roken draai je het plankje om en leg je de zalmfilets erop. Voorzie de zalmfilets met de pecannoten en strijk ze in met de saus, sluit vervolgens de deksel.
Strijk de zalmfilets na 15 minuten in met de saus tot de zalm een kerntemperatuur heeft van 55 graden.
Boodschappenlijstje
Ingrediënten
- 4 zalmfilets met vel
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels worcestershiresaus
- 250 ml sojasaus
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels whisky
- pecannoten
Tools