Skip to content

4 personen

20 minuten

Niet pittig

Hoofdgerecht

Whisky gemarineerde zalm op rookplank met pecannoten

Dit kamado recept is geschreven door Grillfun.

Zalm op de rookplank

Zalm op een rookplank wordt regelmatig bereid op de barbecue. Ideaal om er dan eens een recept mee te maken zou ik zeggen. Het is een eenvoudig gerecht geworden dat hier super in de smaak viel. De zalm marineer je een aantal uur in een zelfgemaakte marinade waar ik dus een beetje whisky in heb gedaan. Ben je geen fan van whisky? Laat hem dan lekker uit de marinade maar persoonlijk vind ik het wel een lekkere nasmaak geven aan dit gerecht voor zalm op de rookplank. De geroosterde pecannoten zorgen voor een lekkere bite.

Vaak lees je dat je een rookplank in het water moet leggen voor een aantal uur. Wanneer je het dan verwarmt krijg je stoom omdat het water verdampt tijdens dit proces. Mijn idee is dat je het gerecht dan meer aan het stomen bent dan aan het roken. Ik leg daarom de rookplank altijd droog boven directe hitte totdat de plank begint te roken. Hierna draai ik de rookplank om en leg de zalm of een ander gerecht erop. Waar je dan op moet letten is dat jouw barbecue niet te veel hitte heeft. Zelf zorg ik dat mijn barbecue een temperatuur heeft van tussen de 140 en 150 graden. Hierdoor kun je het rookplankje nogmaals gebruiken. Ik gebruik een plankje meestal 2 of 3 keer en maak ze na de bereiding heel goed schoon.

Ga voor een abonnement:

  • Nooit meer misgrijpen
  • Goedkoper dan in de winkel
  • Restaurant A+ kwaliteit 
  • Stel zelf een pakket samen

Dé Japanse BBQ specialist:

  • 20+ modellen 
  • Originele accessoires
  • Japanse smaakmakers
  • Verzending naar 25+ landen

Het (h)eerlijkste BBQ vlees?

  • Dat haal je bij The Fire Station! 
  • 20+ delen van het Limousin rund 
  • Worsten en varkensvlees van Home Made

Voorbereiding

Neem een kom en doe hierin de basterdsuiker, sojasaus, worcestershiresaus en de whisky. Roer alles goed door elkaar tot de suiker is opgelost.

Pel de knoflook en pers de teentjes uit boven de kom.

Neem een ziplock-zakje en schenk hierin de helft van de saus. De rest van de saus gebruiken we straks om de zalm mee in te strijken op de kamado.

Leg de zalm in het zakje en laat de zalm minimaal 2 uur marineren in de koeling. Draai het zakje ieder half uur om zodat de zalmfilets aan iedere zijde worden gemarineerd.

Zet een pan op het vuur en dik de overgebleven saus in.

Rooster de pecannoten even in een pan en hak ze fijn.

Gebruik deze tools en smaakmakers om je gerecht te bereiden of nóg lekkerder te maken!

Bereiding zalm op rookplank

Haal ten eerste de zalmfilets ongeveer 30 minuten vooraf uit de koeling zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen.

Maak de kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de roosters. We gaan namelijk direct barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 150 graden.

Wanneer de temperatuur is bereikt van 150 graden kun je twee rookplankjes op het rooster leggen boven directe hitte. Op deze manier kan het plankje alvast warm worden en beginnen met roken.

Wanneer het plankje begint te roken draai je het plankje om en leg je de zalmfilets erop. Voorzie de zalmfilets met de pecannoten en strijk ze in met de saus, sluit vervolgens de deksel.

Strijk de zalmfilets na 15 minuten in met de saus tot de zalm een kerntemperatuur heeft van 55 graden.

Boodschappenlijstje

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets met vel
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels worcestershiresaus
  • 250 ml sojasaus
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels whisky
  • pecannoten

Tools

Volg een BBQ workshop bij The Fire Station

Onze workshops staan er bekend om dat we veel verschillende gerechten bereiden. We werken met een maximum van 2 personen per kamado en wat we bereiden delen we met de groep. The Fire Station heeft diverse workshops voor elk niveau.

Workshop boeken

Zoeken

Meteen aan de slag met je nieuwe kamado met een startpakket van Kamado Express!

De inhoud van het startpakket

Meteen aan de slag met je nieuwe OFYR met een startpakket van Kamado Express!

De inhoud van het startpakket

[dynamic_startpakket_ofyr]

Voorwaarden levering en / of montage

Gratis levering en zelf monteren

Kies je voor levering en zelf monteren dan leveren we binnen enkele werkdagen. Dat doen we altijd in overleg met jou. We staan nooit onaangekondigd aan de deur. Na het plaatsen van je bestelling ontvang je binnen enkele dagen een mail van ons met een voorstel voor een leverdag. Op de dag van levering zetten we het pakket veilig bij je thuis. Je monteert alles zelf, met behulp van de handleiding. De meeste kamado’s zijn binnen 30 tot 45 minuten gemonteerd. 

Gemonteerd geleverd

Wil jij het jezelf makkelijk maken?

Kies voor “gemonteerd geleverd”. Je ontvangt je aankoop volledig gemonteerd bij je thuis. Het voordeel van gemonteerd leveren: je hoeft niets te doen, je hebt geen afval en je kunt meteen aan de slag met je aankoop. Kortom, geen stress en meteen genieten van je nieuwe kamado.

Let op: Gemonteerd leveren duurt langer dan reguliere levering. We werken met een montageplanning en de levertijd gaat in overleg per mail of telefonisch. Houd rekening met minimaal 5 tot 10 werkdagen levertijd.

Voor gemonteerd leveren betaal je € 75,00 in het geval van een kamado. Voor een complete buitenkeuken / kamado tafel is het tarief € 150,00. 

Voorwaarden 

  • SOLO modellen worden niet in zelfbouw of extern aangekochte meubels geplaatst.
  • Planning montage + levering gaat op basis van route en montageplanning.
  • Er wordt altijd persoonlijk contact met je opgenomen voor de levering.

Meteen aan de slag met je nieuwe kamado met een startpakket van Kamado Express!

De inhoud van het startpakket

Kamado Koins los

Wij waarderen dat je bij ons terugkomt en belonen de vaste klant!

Kamado Koins, spaar voor korting!

Kamado Koins is het gratis loyaliteitsprogramma van Kamado Express. Maak tijdens je aankoop een account aan en je ontvangt automatisch Kamado Koins. Super makkelijk! Gespaarde punten kun je inleveren tegen korting op je volgende aankoop.

Ben je tevreden en kom je regelmatig terug?

We waarderen dat je trouw bent aan ons en daar belonen je graag voor. Als vaste klant koop je dus altijd met korting! Het loont dus om een account aan te maken, want je ontvangt steeds weer Kamado Koins! 

Lees alles over Kamado Koins

Actievoorwaarden Vakantiegeld Weken 2024

  • Tot 15% korting op geselecteerde kamado’s, OFYR en konro grills. 
  • De korting is al verrekend in de prijs.


Korting op geselecteerde accessoires en smaakmakers

  • Hierop krijg je 15% korting met kortingscode: VAKANTIE24, de kortingscode wordt automatisch toegepast in de winkelwagen!


Tijdens de actie:

  • ontvang je geen Kamado Koins.
  • kun je geen Kamado Koins inleveren.
  • ontvang je geen startpakket.
  • wordt je korting berekend over de bruto adviesverkoopprijs.
Bekijk alle Vakantiegeld Weken deals
Black Weeks
15% TOT 30% KORTING OP ALLES
Actie loopt t/m 3 december
Black Weeks
15% TOT 30% BLACK WEEKS KORTING OP ALLES
de actie loopt t/m 3 december
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
Actie loopt tot 25 januari 12.00 uur
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast