Hoe steek je een kamado aan?
Het aansteken van een kamado is een proces dat eenvoudig is als je de juiste stappen volgt. In deze blog vind je stappen die je moet volgen om je kamado snel en effectief aan te steken:
Benodigdheden:
- Houtskool (bespaar niet op kwaliteit, onder de € 20,00 per 10 kg zak koop je geen kwaliteit)
- Aanmaakwokkels of aanmaakblokjes
- Lucifers of een aansteker
Stappenplan voor het aansteken van je kamado:
Voorbereiding
- Zorg ervoor dat je kamado schoon is, met name dat de aslade leeg is, zodat er voldoende luchttoevoer is.
- Zet de onderste luchtschuif volledig open en open het deksel van de kamado.
Vullen met houtskool
- Vul de vuurschaal van de kamado altijd tot aan de rand van de pot (waar de ring begint).
- Heb je een kolenmand, vul deze dan tot boven de rand.
- Leg nu op het houtskool, in het midden van je kamado 2 tot 3 aanmaakwokkels.
- Wil je snel meer hitte in je kamado? Leg dan, op 3 plekken, 2 aanmaakwokkels. Zo creëer je 3 brandhaarden i.p.v. 1.
Aansteken
- Steek nu alle aanmaakwokkels aan met een lucifer of aansteker.
- Laat de vlammen van de aanmaakwokkels de houtskool aansteken. Dit duurt meestal een paar minuten.
Wachten tot houtskool brandt
- Laat de kamado zeker 10 tot 15 minuten volledig open staan.
- Hoe meer zuurstof erbij kan, hoe meer gloed zich kan ontwikkelen.
- Sluit het deksel van de kamado pas als de houtskool goed en gelijkmatig brandt.
- Houd zowel de bovenste als de onderste luchtschuif open en wacht tot de houtskool volledig witgrijs is en goed brandt. Dit kan ongeveer 10 tot 20 minuten duren.
Wil je dit bovenstaand proces overslaan en sneller doen? Kijk dan even op deze pagina en kies voor één van de vele One Minute Lighters.
Tips van de grootste kamado specialist van de Benelux!
- Geduld hebben. Het kan gewoon even duren voordat de kamado op temperatuur is. Wacht het geduldig af en ga NIET te snel bakken, grillen of low ‘n slow BBQ-en (met behulp van het hitteschild). Als je dat laatste te snel doet zakt de tempratuur helemaal in en sta je heel lang te klooien om hem weer op temperatuur te krijgen. Ga je te snel grillen op nog zwarte kolen? Dat gaat stinken en dan smaakt je eten naar houtskool. Dus…zoals je moeder altijd zegt: geduld is een schone zaak!
- Gebruik altijd goede kwaliteit houtskool. Goed is natuurlijk een betrekkelijk begrip echter is meer rommel dan goede houtskool te koop. Wij hebben ruim 10 jaar ervaring met de kamado en, na vele soorten en producenten te hebben getest en vele te hebben afgewezen, zijn wij gaan samenwerken met slechts met handjevol goede partijen. We zijn namelijk niet snel tevreden. Onze keuze is, inmiddels al jaren geleden, gevallen op BestCharcoal. Een merk met 10 houtskoolsoorten, allen 100% natuurlijk en het allerbelangrijkste een zeer stabiele kwaliteit.
- Je voegt géén rooksmaak toe met houtskool! Dat doe je namelijk met rookhout. Punt!
- Maak je kamado regelmatig (onderin) schoon. Dat zorgt ervoor dat de kamado vrij is van asresten om een goede luchtstroom te garanderen. Schoonbranden is niet nodig, hooguit 1 x per 2 tot 3 jaar. Doe het niet. Het is onzin.