Kippendijen pasta met romige tomatensaus
Dit kamado recept is geschreven door Pitmaster Partner Grillfun
Bijzondere pasta
Pasta kun je natuurlijk ook gewoon op de barbecue maken net zoals bijna alle BBQ recepten. Maar hoe gaaf is het om een kippendijen pasta te maken door het gebruik van een skillet op de barbecue? Er is toch niks leuker dan lekker buiten koken! Deze kippendijen pasta viel bij ons goed in de smaak.
Voor mij is barbecueën vooral lekker koken voor mijn gezin, familie of vrienden. Een complete maaltijd van de barbecue maakt het dan extra speciaal vind ik. Het hoeft niet allemaal moeilijk te zijn, zolang het maar goed smaakt. Pasta is hier een goed voorbeeld van, omdat je voor een lekkere pasta niet veel nodig hebt. Welke pasta je gebruikt maakt niet veel uit, maar een beetje variëren met vormen is altijd leuk. De tomatensaus maken we natuurlijk altijd zelf omdat het helemaal niet moeilijk is.
Je kunt de tomatensaus in dit recept gebruiken als basis voor iedere pasta die je gaat maken. Ik voegde er dit keer verse spinazie aan toe met basilicum. Je kunt natuurlijk de spinazie vervangen door groenten die je lekker vindt. Voor ons is deze saus ook de basis voor de tomatensaus voor op een pizza. We kruiden dan de saus met Italiaanse kruiden en stoppen de saus even in een blender zodat je een gladde saus krijgt. Daarna laat je de saus afkoelen en kun je deze gebruiken voor op de pizza. Heb je teveel saus gemaakt? Geen probleem! Je kunt de rest gewoon invriezen. Deze pastasaus kun je ook invriezen, maar voeg dan nog niet de crème fraîche toe.
Serveer het gerecht samen met een blok Parmezaanse kaas zodat iedereen deze zelf kan raspen boven de pasta. Naast de Parmezaanse kaas is een goede wijn natuurlijk nooit verkeerd om te serveren. Zelf zou ik gaan voor een lekkere fruitige witte wijn zoals een La Chablisienne Chablis La Pierrelée. Dit is een lekkere en toegankelijke wijn die perfect bij het gerecht past.
Grill de ananas daarna op het rooster voor een lekkere BBQ smaak.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Voorbereiding
Haal de kippendijen uit de koeling en maak ze schoon. Wrijf de kippendijen in met een beetje olijfolie en breng ze vervolgens op smaak met zout en peper.
Rijg de kippendijen aan een spies of grill ze allemaal los. Mijn voorkeur heeft het om ze even aan een spies te rijgen, omdat dat wat makkelijker is.
Pel de knoflook en de ui en snipper deze fijn.
Hak een bosje verse basilicum fijn.
Bereiding kippendijen pasta
Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Plaats na ongeveer 5 minuten één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën. Sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van rond de 180 graden in de dome en sluit de schuiven voor 3/4. Zorg ervoor dat je grilroosters goed schoon zijn en ga er voor het grillen met een doekje met zonnebloemolie overheen.
Plaats de kippendijen op het rooster boven het directe gedeelte en grill ze voor een aantal minuten aan beide zijden. Verplaats ze naar het indirecte gedeelte en plaats de skillet boven het directe gedeelte van de barbecue. Sluit vervolgens de deksel van de barbecue.
We gaan de kippendijen garen tot een kerntemperatuur van 73 graden.
Schenk een beetje olijfolie in de skillet en fruit de uien aan tot ze glazig zijn.
Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en bak deze voor een aantal minuten. Vergeet niet om regelmatig te roeren en de kerntemperatuur te controleren van de kippendijen.
Haal de kippendijen van de barbecue als ze de kerntemperatuur van 73 graden bereikt hebben en leg ze op een snijplank.
Voeg de tomatenblokjes, gepelde tomaten en de passata toe in de skillet en breng deze aan de kook.
Verplaats de skillet naar het indirecte gedeelte en kook in de tussentijd de pasta gaar op het fornuis.
Voeg vervolgens de verse spinazie beetje bij beetje toe en laat deze slinken door regelmatig te roeren in de pastasaus.
Voeg de crème fraîche en basilicum toe aan de saus en roer goed. Proef de saus en breng verder op smaak met zout en versgemalen peper.
Haal de kippendijen van de spiesen en leg deze in de tomatensaus. Sluit een aantal minuten de deksel van de barbecue zodat de kippendijen weer iets kunnen opwarmen. Of dit noodzakelijk is hangt een beetje af van hoe warm het buiten is.
Serveer de skillet op tafel met de gekookte pasta en een blok Parmezaanse kaas. Drink er een fruitige witte wijn bij of rosé en geniet van een heerlijk gerecht van de barbecue.
Boodschappenlijstje
Ingrediënten
- 1 kg kippendijen zonder huid en bot
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- blik gepelde tomaten
- blik tomatenblokjes
- 250 ml passata
- 1 blikje tomatenpuree 70 gram
- 125 ml crème fraîche
- verse basilicum
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 volle eetlepel paprikapoeder
- 200 gram spinazie
- 1 kg pasta
- 1 theelepel mosterd
- zout en versgemalen peper
Tools
- Plate setter
- Skillet
- Kernthemometer
- Snijplank