Mexicaanse kipspiezen met pikante saus
Dit kamado recept is geschreven door Pitmaster Partner Grillfun
Heerlijke kipspiezen
Kipspiezen op de BBQ, wie lust ze nu niet? Deze zijn echt geweldig lekker met een Mexicaanse twist door het gebruik van de fajita kruiden. Je kunt de kruidenmix natuurlijk ook zelf maken maar soms is het makkelijk om ze gewoon kant en klaar te kopen. Ik serveerde deze Mexicaanse kipspiezen met een zelf gemaakte pikante saus die ook super lekker is om gewoon te eten met bijvoorbeeld nacho’s. Serveer er verder witte rijst bij en je hebt een complete maaltijd van de BBQ.
Voor dit recept gebruikte ik kippendijen omdat ze net iets meer smaak hebben en niet zo snel droog worden als kipfilet. Je moet wel houden van het schoonmaken van kippendijen omdat dit niet het leukste klusje is. Het marineren van de kippendijen kun je het beste een avond van tevoren doen zodat de kruiden goed in het vlees kunnen trekken. Zelf gebruik ik bijna altijd metalen spiesen maar je kunt natuurlijk ook houten spiesen gebruiken voor dit recept. Leg ze dan vooraf even een half uur in het water zodat ze niet zo snel verbranden tijdens de bereiding boven de kolen. We gaan de kipspiezen namelijk eerst direct grillen boven de kolen.
Het leuke aan dit recept is dat je de kipspiezen natuurlijk ook gewoon kunt maken als je een makkelijke barbecue hebt met vrienden of familie. Ze zijn makkelijk te maken en je kunt ze natuurlijk ook gewoon eten bij stokbrood en salades. Ideaal voor op een mooie zomerdag met een goed glas bier. Serveer er dan een lekker pils bier bij en geen complex bier.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Voorbereiding kipspiezen
Neem ten eerste een kom en voeg hierin de olijfolie samen met de fajita kruiden, honing, zout en versgemalen peper en roer alles goed door elkaar.
Pel de knoflook en snipper deze fijn samen met de blaadjes koriander en voeg vervolgens toe aan de marinade.
Snijd vervolgens de limoen door de helft en pers deze uit boven de marinade, roer alles goed door elkaar.
Maak de kippendijen schoon en snijd de kip in blokken van ongeveer 2 á 3 centimeter.
Voeg de kippendijen toe aan de marinade en roer alles goed door elkaar. Dek de kom vervolgens af met vershoudfolie en zet een nacht in de koeling of minimaal twee uur.
Maak de paprika’s schoon door de zaadlijsten te verwijderen en snijd ze in blokjes ter grote van de kippendijen.
Pel de ui en snijd in vier delen.
Neem ten slotte de spiesen en rijg de kippendijen met de paprika’s en ui eraan.
Bereiding pikante saus
Pel de knoflook en ui en snijd ze grof.
Snijd de rode peper grof in ringen en verwijder de zaadjes niet.
Neem een blender en voeg hierin alle ingrediënten voor de saus en mix toe totdat alles goed gemengd is maar zeker niet te fijn is gesneden. Let dus op dat de blender maar heel even aanstaat. Zelf heb ik de blender 30 seconden aan gehad echter ik kan deze in snelheid variëren. Controleer bijvoorbeeld na 10 seconden of de structuur naar wens is.
Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.
Bereiding kipspiezen BBQ
Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën.
Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 200 graden en sluit de schuiven voor 3/4.
Maak het rooster schoon met een borstel en wrijf het daarna schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie.
Kook in de tussentijd eventueel rijst en warm de pikante saus op. Het opwarmen van de saus is niet strikt noodzakelijk maar smaakt lekkerder wanneer deze warm wordt geserveerd bij de witte rijst.
Leg de kipspiezen op het rooster boven het directe gedeelte en grill alle zijden voor een aantal minuten. Verplaats vervolgens de kipspiezen naar het indirecte gedeelte en controleer de kerntemperatuur van de kippendijen. Let wel op als je metalen spiezen gebruikt dat je deze niet raakt tijdens het meten. Wanneer de kippendijen 73 graden zijn kun je de spiezen van de BBQ halen. Sluit anders de deksel en controleer regelmatig tot de kerntemperatuur is bereikt.
Haal ten slotte de Mexicaanse kipspiezen van de BBQ en serveer direct.
Serveer de Mexicaanse kipspiezen met witte rijst en de pikante saus.
Boodschappenlijstje
Ingrediënten
- 1 kg kippendijen
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 limoen
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels fajita kruiden
- 2 teentjes knoflook
- Verse koriander
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
- zout en versgemalen peper
- 1 grote rode of witte ui
Ingrediënten pikante saus
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 10 cherrytomaten
- 1 middelgrote ui
- verse koriander
- 1 rode peper
- 1 limoen
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel fijne suiker
- zout en versgemalen peper