Entrecote steaks met kruidige aardappelpartjes
Entrecote is een heerlijk stuk rundvlees, of je het nu in zijn geheel bereidt of als steak. In dit recept heb ik ervoor gekozen om van een entrecote aan het stuk een steak te snijden. Op deze manier kun je zelf de dikte van de steak bepalen. Om het gerecht af te maken serveren we de entrecote met een chilipeper kruidenboter en aardappelpartjes gebakken in een skillet met diverse groenten.
Je kunt dit gerecht makkelijk op één barbecue maken doordat je het vlees hot and fast gaat bereiden. Hierdoor ben je flexibel met de bereiding van het bijgerecht. Het bijgerecht moet ongeveer 45 minuten op de barbecue. Je hebt dit heerlijke gerecht in ongeveer een uur op tafel staan.
Voorbereiding
Haal de steaks ongeveer 30 minuten voordat deze op de barbecue gaan uit de koeling. Wrijf de steaks in met een beetje olijfolie en kruid met zout.
Snijd de peterselie en bieslook fijn.
Pel de knoflook en verwijder de zaadjes uit de rode peper en snipper fijn.
Meng de ingrediënten met de roomboter en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.
Neem een spuitzak en schep de kruidenboter hierin. Spuit rosétjes van de kruidenboter en plaats in de koeling.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Voorbereiding pittige aardappelpartjes
Zet een pan op het vuur en bak de spekblokjes tot deze krokant zijn.
Snijd vervolgens de aardappelen met of zonder schil in partjes en spoel ze schoon onder de kraan.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd de rode paprika in grove stukken.
Borstel de champignons schoon, verwijder een stukje van de steel en snijd in vieren.
Rasp de winterpeen, snijd door de helft en vervolgens in halve manen.
Pel de knoflook en snipper fijn.
Neem een grote kom en voeg hierin alle ingrediënten toe inclusief de kruiden. Schenk er een beetje olijfolie doorheen en hussel alles goed door elkaar.
Voeg als laatste op gevoel verse tijm toe en hussel door elkaar.
Bereiding entrecote steak
Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg hierna twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats één plate setter en de roosters. We gaan namelijk indirect en direct barbecueën. Wil je mooie grillmarks op je steak? Gebruik dan een gietijzeren rooster.
Sluit de deksel, laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 180 graden en sluit daarna de schuiven tot de temperatuur stabiel blijft in de kamado.
Plaats de skillet op het directe gedeelte tot het gietijzer goed heet is. Schud de aardappelpartjes in de skillet en bak de aardappeltjes gaar door regelmatig te roeren. Wanneer de aardappels een beetje verkleurd zijn kun je de skillet verplaatsen naar het indirecte deel zodat de aardappelpartjes met groenten verder kunnen garen.
Wanneer de aardappelpartjes bijna gaar zijn open je de schuiven en regel je de temperatuur van de barbecue naar ongeveer 250 graden.
Laat het gietijzeren rooster goed heet worden en bak de entrecote aan beide zijden voor ongeveer 1 á 2 minuten. Draai daarna de steak 90 graden zodat je een mooi patroon krijgt op het vlees.
Grill de steak tot een kerntemperatuur van 52 graden.
Haal de entrecote van de BBQ en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Serveer ten slotte de entrecote met de kruidenboter en de aardappelpartjes.
Boodschappenlijstje
Ingrediënten:
- 1 entrecote aan het stuk of entrecote steaks
- 250 gram roomboter
- Bosje verse peterselie
- Bosje verse bieslook
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 rode peper
- Eventueel een beetje zout en versgemalen peper
Ingrediënten pittige aardappelpartjes:
- 500 gram aardappelen
- 2 puntpaprika’s
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram spekblokjes
- 250 gram champignons
- 1 winterpeen
- Volle theelepel kerriepoeder
- Volle theelepel paprikapoeder
- Verse tijm
- Snufje chilipoeder
- Zout en versgemalen peper
- Olijfolie
Tools
- Skillet
- ConvEGGtor / Plate setter
- Kernthermometer