Cinnamon rolls met appelcider
Een lekker broodje dat naar kaneel smaakt met een lekkere frosting is toch wel de klassieker met de naam cinnamon rolls. Deze klassieker wilde ik een herfstkarakter geven door de toevoeging van bijvoorbeeld appels. Echter zag ik op veel Amerikaanse websites de combinaties met appelcider en dacht dat is wel een gaaf idee om een keer te proberen. Na wat testen en proberen is het een geweldig recept geworden dat je zeker eens kunt serveren aan jouw gasten. Lekker met een kop koffie of thee op en mooie herfstdag smaken deze cinnamon rolls nog lekkerder.
Het recept bereiden wij natuurlijk op de barbecue en hiervoor is een grote skillet van gietijzer ideaal. Je bent wel even bezig met de voorbereiding doordat het deeg moet rijzen. Begin dus op tijd is mijn advies! Dit recept is voldoende voor 12 cinnamon rolls en afhankelijk van het formaat skillet passen ze net wel of niet. Je kunt natuurlijk twee skillets gebruiken of stop ze in een aluminium lekbak want dat werkt ook zonder problemen.
Voorbereiding deeg
Neem ten eerste de kom van de mixer en voeg de appelcider, droge gist en één theelepel suiker toe. Laat het rusten voor ongeveer 5 minuten zodat de gist zijn werk kan doen.
Mix vervolgens de melk, het ei, eigeel en de bruine suiker door het mengsel.
Neem een kom en voeg hierin de bloem samen met de nootmuskaat, kaneel en het zout. Roer de kruiden door de bloem en schenk 1/3 door het mengsel en mix alles door elkaar op langzame snelheid. Voeg vervolgens weer 1/3 toe en de 6 eetlepels boter en mix op langzame snelheid. Mix ten slotte de rest van de bloem door het deeg totdat het deeg loslaat van de zijkanten van de kom.
Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg voor één uur rijzen op kamertemperatuur.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Bereiding vulling
Schil ten eerste de appels en snijd de appels in kleine stukjes.
Neem vervolgens een kom en schenk hierin de appelcider en de appels met zout en kaneel en zet weg.
Meng in een kom de lichtbruine suiker met kaneel en mix door elkaar.
Rol het deeg uit op een werkblad die voorzien is van meel zodat het deeg niet blijft plakken.
Wrijf het deeg in met de boter en strooi de mix van suiker en kaneel erover.
Schud de appels in een zeef en laat de appels uitlekken.
Rol het deeg op en snijd in 12 gelijke stukken.
Wrijf ten slotte de skillet in met een beetje boter en leg de cinnamon rolls erin. Dek af met vershoudfolie voor 30 minuten zodat het deeg nog verder kan rijzen.
Bereiding cinnamon rolls
Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats beide plate setters en de roosters. We gaan namelijk indirect barbecueën.
Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 180 graden en sluit de schuiven voor 3/4. Zorg dat de temperatuur stabiel blijft en sluit de schuiven eventueel meer.
Maak het rooster schoon met een borstel en wrijf het daarna schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie.
Plaats de skillet op het rooster en sluit de deksel voor 30 minuten. Wanneer de cinnamon rolls mooi goudbruin zijn en een temperatuur hebben bereikt van rond de 85 graden kan de skillet van de barbecue.
Laat de cinnamon rolls afkoelen voor 5 tot 10 minuten en haal ze uit de skillet.
Mix met een mixer de mascarpone en de boter samen en voeg voorzichtig de poedersuiker en de kaneel toe.
Strijk de frosting direct over de cinnamon rolls en serveer direct met een lekker kop koffie.
Succes met het maken en veel Grillfun!
Boodschappenlijstje
Ingrediënten deeg:
- 175 ml appelcider, kamertemperatuur
- 7 gram theelepel droge gist
- 1 theelepel kristalsuiker
- 125 ml melk, kamertemperatuur
- 1 groot ei, kamertemperatuur
- 1 grote eidooier, kamertemperatuur
- 45 gram lichtbruine suiker
- 500 gram bloem
- 1 theelepel fijn zeezout
- 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
- 3/4 theelepel gemalen kaneel
- 6 eetlepels ongezouten boter, kamertemperatuur
Ingrediënten frosting:
- 100 gram mascarpone
- 60 gram ongezouten boter
- 200 gram poedersuiker
- 1/4 theelepel gemalen kaneel
Ingrediënten vulling:
- 2 gehakte Granny Smith-appels
- 3 eetlepels appelcider
- snufje fijn zeezout
- 1/2 theelepel gemalen kaneel
- 60 gram lichtbruine suiker
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 80 gram ongezouten boter, kamertemperatuur