Op appelhout gerookte kalkoen
Happy Thanksgiving!
Gerookte kalkoen met appelhout
Ondanks dat er maar weinig mensen in Nederland Thanksgiving vieren, leek het ons toch leuk om een heerlijk recept te delen voor deze speciale feestdag. Eén ingrediënt kan dan natuurlijk niet ontbreken: kalkoen! Want eerlijk is eerlijk, of je dit gerecht nu met Thanksgiving op tafel zet of op een gewone donderdagavond, het is altijd feest op tafel! Zeker als je het bereidt op je kamado!
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Voorbereiding
Mix in een grote bak de pekel en de suiker totdat het helemaal vermengt is.
Tip: Niet helemaal thuis in deze bereidingswijze? Lees dan ons blogartikel over pekelen.
Leg de kalkoen in de natte pekel en zorg dat deze volledig onder water staat voordat je de bak voor 16 tot 24 uur in de koelkast zet.
Bereiding
Laat de houtskool onderin je kamado goed gloeien totdat deze warm genoeg is om te starten met barbecueën (200 graden).
Vul een rechthoekige lekbak (liever wegwerp? die vind je hier) met water en zet hier het roasting rek omgekeerd in.
Haal de kalkoen uit de pekel, spoel deze heel goed af en dep hem daarna helemaal droog met keukenpapier. Pak een beetje olijfolie en wrijf de kalkoen in. Nu nog even lekker rubben. Wij vinden NOSKOS The Chicken of de Southern Dutch A Touch of Sweet lekker, maar dat mag je natuurlijk zelf bepalen.
Leg nu de gekruide kalkoen in het rek, omdat ie mooi vrijstaat komt de bevochtigde, hete lucht dadelijk overal. Blijft ie mooi mals!
Ready? Steady? Grill!
Nu moet je even doorwerken. Gooi nu 2 volle handen smoking chips appel bij de gloeiende houtskool. Deze gaat snel roken en die rook hebben we nodig. Bouw daarom snel je kamado om naar de indirecte opstelling, let op de temperatuur zal gaan dalen en dat is oké.. Zet snel je lekbak, met de kalkoen, op het RVS rooster en doe de dome (het deksel) dicht. Zorg dat je op ca. 130 – 140 graden uitkomt. Onder de luchtschuif open en boven laat je, de eerste 15 – 30 minuten, een beetje rook uitstromen. Knijp de kamado nooit helemaal af. Dan slaat de rook neer op de kalkoen en dat is echt niet lekker.
Als je kamado steady op ca. 120 – 140 graden staat komt het wachten. Om het half uur gaan we sprayen met een zuurtje. Nooit je kamado te lang open laten!
Draai na 1,5 uur de kalkoen om, zodat deze aan alle zijden gelijkwaardig gegaard wordt. Voor een kalkoen van ongeveer 3,5 kilo moet je zo’n 3 uur uittrekken om door te garen op je kamado. Houd een gemiddelde temperatuur van 120 tot 140 graden Celsius aan.
Ons advies: gebruik een kernthermometer! Dan zie je precies wanneer je kalkoen een kerntemperatuur van 80 graden heeft bereikt. Heb je een meer dan 1 probe op je kernthermometer? Steek er dan eentje in de borst en eentje aan de achterkant. Meten = weten!
Is de op appelhout gerookte kalkoen klaar? Laat hem dan een minuutje of 10 rusten onder aluminium folie. Niet helemaal afdekken!
Happy Thanksgiving!
Boodschappenlijstje
Ingrediënten:
- 1 liter appelsap
- Beetje olijfolie
- 3 /4 eetlepels BBQ rub
- Water
- 2 eetlepels bruine suiker
- Pekelzout
Benodigdheden:
- Baking tray / lekbak
- Rooksnippers appel
- Roasting rek
- Pekel
- Kernthemometer
- Spray flacon