Zuurvlees, een echte Limburgse specialiteit
Elke Limburger maakt het, Limburgs zuurvlees. Oftewel Zoervleisj! Maak het eens op je kamado! Dit streekgerecht uit Limburg lijkt op stoofvlees of hachee. Oorspronkelijk wordt het bereid van paardenvlees. Het zuur van de azijn wordt ruimschoots gecompenseerd door toevoeging van zoete tonen dat de ontbijtkoek geeft.
Voorbereiding van het zuurvlees
Snijd de riblappen in flinke stukken. Mag wel 5×5 cm zijn.
Marineer de riblappen in 400 ml water en 400 ml azijn, samen met de laurierblaadjes, jeneverbessen, de kruidnagel en de uien.
Zet het in de koelkast en laat dit 1 nacht staan.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Bereiding van zuurvlees
Steek je kamado aan en zorg dat hij rond de 250 graden is. Verwarm de Dutch Oven gelijk mee.
Haal het vlees uit de marinade en dep het vlees goed droog. Bewaar het water / azijn mengsel, de laurierblaadjes en de uien.
Smelt een klomp boter en bak het vlees hard maar kort aan. Zorg dat het vlees mooi bruin kleurt.
Als het vlees bruin is haal je het van de kamado af en bouw je je kamado om naar indirect. Zorg dat de temperatuur zakt naar +/- 120 graden.
Zet de Dutch Oven weer terug op het vuur.
Voeg ongeveer 75% van de marinade, de laurierblaadjes, appelstroop, bruine suiker, speculaaskruiden en de ontbijtkoek toe aan het vlees en laat dit stoven voor minimaal 3 uur.
Als de saus niet genoeg gebonden is voeg je nog wat extra ontbijtkoek toe. Breng het zuurvlees vervolgens op smaak met peper en zout.
Serveer met bijvoorbeeld frietjes.
Eet smakelijk!
Boodschappenlijstje
Ingrediënten:
- 1 kilo ribrunderlappen
- 400 ml water
- 400 ml azijn
- 10 laurierblaadjes
- 10 jeneverbessen
- 10 kruidnagels
- 3 uien, gesneden in ringen
- 3 eetlepels appelstroop
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 0,5 eetlepel speculaaskruiden
- 5 plakken ontbijtkoek
Tools:
- ConvEGGtor / Plate setter
- Dutch Oven