Kip Hawaï
Dit heerlijke kamado recept is geschreven door Guest Griller Johan Kwakernaat en is geschikt voor 2 personen
Voorbereiding
Allereerst gaan we de kip vlinderen. Hiervoor leg je de kip met de rug omhoog.
Knip nu met een gevogelteschaar (en als je die niet hebt een keukenschaar) langs de ene kant van de ruggengraat. Als je de ene kant gedaan hebt, knip je langs de andere kant. Hierdoor komt de ruggengraat los en kan je hem verwijderen en de kip een beetje openklappen. Je ziet nu het borstbeen, deze kan je nu verwijderen door hem voorzichtig los te snijden. Snijd nu de losse stukjes vet, vel en vlees weg, zodat je een mooie kip overhoud. Ik heb ook zoveel mogelijk de botjes losgesneden en weggehaald.
Nu is het tijd om de kip in de rub te zetten. Rub de vleeskant, maar ook de velkant en probeer ook voorzichtig het vlees onder het vel lekker in de rub te zetten.
Verpak de kip in een zak en laat de rub lekker een uurtje in de koelkast rusten.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Bereiding
Steek het houtskool in de kamado aan en ga voor een indirecte temperatuur van 170 á 180 graden. Haal de kip uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Zodra de barbecue op temperatuur is, leg je een blokje rookhout op de gloeiende kolen.
Leg de 2 halve ananassen naast elkaar op het rooster en leg de gevlinderde kip erop.
Ondertussen kan je vast de saus gaan maken. Snipper hiervoor de ui, knoflook en gember en fruit deze aan in een pan. Meng de basterdsuiker, sojasaus en tomatenpuree door elkaar en voeg aan het ui-mengsel toe. Voeg de bouillon toe en laat deze inkoken. Roer goed door en laat 10 minuten inkoken. Meng de maïzena met wat water en voeg toe zodat je een mooie dikke saus krijgt.
Laat de kip garen naar een kerntemperatuur van minimaal 70 graden (in de borst).
Als de kip 60 graden is, haal je de ananas alvast van de barbecue en leg de kip op het rooster. Kook, terwijl de ananas een beetje afkoelt, de rijst gaar in bouillon.
Hol de ananas uit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes, meng het vruchtvlees met noten en de rijst.
Doe eerst wat van de saus in de ananas en vul deze daarna met het rijstmengsel.
Zodra de kip op de gewenste temperatuur is, haal je deze van de barbecue en snijd je deze in 4 delen. Eerst in de lengte door de helft zodat je aan allebei de kanten een filet en een pootje hebt en daarna snijd je de filet en poot van elkaar af.
Serveer de kip op en naast de gevulde ananas en garneer met wat rode peper.
Smakelijk!
Boodschappenlijstje
Ingrediënten:
- Hele kip
- Je favoriete kip rub (Bijv. NOSKOS The Chicken Rub)
- Ananas
- Witte rijst
- Bouillonblokje
- Cashewnoten
- Rode Peper
Ingrediënten voor de saus:
- 1 kleine ui
- 1 teen Knoflook
- 2 cm gember
- 1 el Basterdsuiker
- 1 el Sojasaus
- 1 el Tomatenpuree
- 0,5 el Maïzena
- 250 ml kippenbouillon
Tools:
- Kernthermometer
- Blokje rookhout