Gevlinderde kip – Spatchcock chicken van de BBQ
Een geweldig smaakvolle gevlinderde kip gemaakt op de BBQ. De gevlinderde kip staat ook wel bekend onder de naam spatchcock chicken of roadkill chicken. Die laatste is een beentje een vreemde naam als je er goed over nadenkt maar het komt uit Amerika zullen we maar zeggen.
Het recept van de gevlinderde kip gaat samen met lekkere aardappelen en groenten gebakken in een skillet. Je kunt ervoor kiezen om de kip ook te garen in de skillet zodat de smaak van de kip en de kruidenboter ook druipt op de aardappelen. Super lekker kan ik je vertellen. Dit wordt namelijk ook vaak gedaan in de oven en waarom zou je het niet doen op de BBQ.
Bereiding kruidenboter
Maak ten eerste de boter door deze ongeveer een uur voor de bereiding uit de koeling te halen.
Pluk de blaadjes van de bladpeterselie en snijd fijn.
Meng in een kom de boter met de bladpeterselie, rasp van 1/2 citroen en pers twee teentjes knoflook. Voeg een beetje zout en versgemalen peper toe en roer alles goed door elkaar.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Voorbereiding gevlinderde kip
Haal de kip uit de koeling en verwijder met een gevogelteschaar de ruggengraat. Draai vervolgens de kip om en druk plat op een snijplank zodat het borstbeen breekt.
Maak de huid los van de borst en de druksticks met je vingers. Wrijf de kruidenboter onder de huid en verspreid de kruidenboter door deze met je vingers te verdelen.
Wrijf de huid in met olijfolie en strooi The Fire Station – magic dust dry-rub erover.
Voorbereiding groenten
Schil de aardappelen en snijd er blokjes van.
Snijd de paprika door de helft en verwijder de zaadlijsten. Snijd er vervolgens grove blokjes van.
Pel de ui en snijd door de helft en vervolgens in halve ringen.
Maak de wortels schoon en snijd in plakken van ongeveer een halve centimeter.
Neem een kom en schenk hierin een aantal eetlepels olijfolie en meng de kruiden er door heen.
Schud de aardappelen in een skillet samen met de groenten en schenk de marinade erover heen en hussel door elkaar.
Snipper de rozemarijn en tijm fijn en strooi over de aardappelen.
Bereiding gevlinderde kip
Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de plate setters en de roosters. We gaan namelijk indirect barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 200 graden.
Wanneer de temperatuur van 200 graden is bereikt kun je de skillet op het rooster plaatsen. Sluit de deksel vervolgens voor ongeveer 15 minuten.
Je kunt ervoor kiezen om twee barbecues aan te maken en kip in een andere barbecue te leggen, of leg de kip in de skillet bovenop de aardappelen.
Sluit de deksel van de barbecue tot de kerntemperatuur van de hele kip 73 graden is.
Haal de skillet ten slotte uit de barbecue en serveer direct.
Succes met de bereiding en veel Grillfun!
Boodschappenlijstje
Ingrediënten:
- 1 hele kip
- Oijlfolie
- The Fire Station – Magic Dust Rub
Ingrediënten boter:
- 70 gram boter
- 2 eetlepels verse bladpeterselie
- 1 citroen
- 2 teentjes knoflook
- Zout en versgemalen peper
Ingrediënten groenten:
- 500 gram vastkokende aardappelen
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- Zout en versgemalen peper
- 1 ui
- 2 wortels
- 2 paprika’s
- 1 takje verse rozemarijn
- 2 takjes verse tijm
- Olijfolie
Tools
- Gevogelteschaar
- Skillet
- ConvEGGtor / Plate setter