Je kamado aansteken!
Het is simpel en er zijn 2 manieren!
We krijgen veel vragen over het aansteken van de kamado, terwijl het heel simpel is. Er zijn 2 manieren die wij graag aan je uit leggen: een methode met een BBQ aansteker en een methode met aanmaakblokjes. Een belangrijke eerste stap voor het aansteken van je BBQ, is het volgooien van je kamado met houtskool. Met vol bedoelen we tot aan de onderkant van de ring. Dat is bij een large ca. 2,5 kg. Helaas zien we nog vaak dat men te weinig houtskool gebruikt. Dat is nergens voor nodig. Waarom je uitsluitend houtskool gebruikt in een kamado lees je trouwens hier.
Over het vullen van je kamado
Even nog wat toelichting ten aanzien van het vullen van je kamado, voordat we uitleg geven over een kamado aansteken. Zoals gezegd zien we nog (te) vaak dat men te weinig houtskool gebruikt. Er moeten veel meer kolen in. Waarom? In de firebox (de onderste binnenpot) zitten gaten, deze voorzien de kolen van lucht samen met het rooster waarop je kolen liggen (gemaakt van gietijzer bij de meeste merken). Deze gaten dienen daarom bedekt te zijn met kolen voor een betere, gelijkmatigere luchtstroom of de kolenmand compleet afvullen.
Nu horen wij het volgende ook vaak: “Als ik hem helemaal vul, gaan mijn kolen zo snel op”. Onjuist, kolen branden snel op als er veel zuurstof bij komt, dus bij hoge temperaturen. Doordat de kamado heel veel met de deksel dicht gebruikt wordt, is de verbranding minimaal. Daarnaast sluit je je kamado na een BBQ sessie helemaal af, je onttrekt dus alle zuurstof, en gaat hij uit. De volgende BBQ sessie is het dus een kwestie van aanvullen, beetje mixen van oude en nieuwe houtskool en aansteken die handel!
Het uiteindelijke aansteken van je kamado
Een kamado aansteken gaat dus gepaard met enige voorbereiding, maar is daarna feitelijk een peulenschil. Je kunt kiezen voor een BBQ aansteker zoals de Looftlighter of je kiest voor aanmaakblokjes van goede kwaliteit, zoals de Big Green Egg Aanmaakblokjes.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Je kamado aansteken met de BBQ aansteker op gas of elektriciteit
- Zet de schuif onderin de kamado open voor de luchttoevoer.
- Houd de BBQ aansteker 2 cm boven de houtskool en druk op de knop.
- Low ‘n Slow: aansteken op 1 punt
- Hot ‘n Fast: aansteken op 3 punten
- Na enkele seconden zie je gloed. Houd de aansteker op dezelfde plaats.
- Als het begint te knetteren trek je de BBQ aansteker langzaam omhoog tot op 15 cm afstand van de kolen.
- Nu zal je een flinke gloed hebben en als je stopt zie je vlammen. Perfect!
- Laat de kamado nu 5 tot 10 minuten openstaan (dit is een beetje afhankelijk van wat je gaat bereiden).
- De gloed zal zich snel verspreiden als je er veel zuurstof bij laat komen.
- Sluit dan de klep, wacht even en lees de temperatuur af.
Het aansteken van de kamado met BBQ aanmaakblokjes
- Zet de schuif onderin de kamado open voor de luchttoevoer.
- Leg de aanmaakblokjes OP de kolen, niet eronder.
- Low ‘n Slow: aansteken op 1 punt met max 2. blokjes
- Hot ‘n Fast: aansteken op 3 punten met max. 4 blokjes
- Steek de aanmaakblokjes aan met een lucifer of aansteker.
- Laat de kamado nu 5 tot 10 minuten openstaan zodat er voldoende zuurstof bij kan komen.
- De gloed zal zich snel verspreiden.
- Als de blokjes zijn werk hebben gedaan en de kolen gloeien kun je, met BBQ handschoenen, de blokjes verwijderen en weggooien. Er is namelijk geen reden om de blokjes op te laten branden terwijl je eten erbij ligt dus…weg ermee!
- Sluit nu de klep, wacht even en lees de temperatuur af.
Regel na het kamado aansteken de setup
Als je de stappen voor het aansteken van de kamado doorlopen hebt, dien je de kamado op de juiste temperatuur te brengen. Erg belangrijk om bij stil te staan, is dat in het begin de lucht wel de temperatuur bereikt kan hebben die je wilt, maar het langer duurt voordat ook de keramiek deze temperatuur bereikt heeft! Het opwarmen van de keramiek, kan dus nog wel wat tijd in beslag nemen.
Houdt hiermee ook rekening met je setup. De temperatuur zakt namelijk ca. 50 graden wanneer je het hitteschild erin legt. Stook je kamado dus warmer dan nodig, dan is de temperatuur direct goed wanneer je het hitteschild erin legt.
Zo regel je de temperatuur
Is de kamado aansteken gelukt en ligt ook het hitteschild erin? Dan wordt het tijd om de temperatuur te regelen. De temperatuur van een kamado regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado. Met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog en met minder zuurstof gaat de temperatuur omlaag. De luchttoevoer regel je met de luchtschuiven boven en onder je kamado. Het samenspel van deze 2 schuiven bepaalt hoeveel lucht er door je kamado heen gaat en zorgt voor de juiste temperatuur.
Alvast veel BBQ plezier!