De geschiedenis van Big Green Egg
Met de komst van Big Green Egg in ’74 heeft het buitenkoken een enorme boost gekregen. Tot ’74 kon je met de meeste barbecues alleen grillen. Nu wordt het al haast normaal gevonden dat je met een barbecue kunt grillen, bakken, stoven, roken en slow-cooken, maar hier is Big Green Egg dus de grondlegger van! Wij waren erg benieuwd naar de geschiedenis van de Big Green Egg en zijn op onderzoek uitgegaan.
5000 jaar geleden
Als je dacht dat keramische BBQ’s pas enkele decennia terug zijn ontstaan, heb je het mis! De geschiedenis van kamado’s begint al zo’n 5000 jaar geleden met de tandoor. De tandoor is een keramische kleipot die vroeger gebruikt werd als een soort oven. Onder de tandoor werd hout of gloeiende houtskool gelegd om de tandoor te verwarmen. Als de oven (tandoor) na ongeveer 2 uur heet was, werd hier eten zoals brood, vlees en roti in bereid. Het grote verschil met de kamado die we nu kennen is dat deze voorloper nog geen deksel had…
100 jaar geleden
100 jaar geleden werd de mushi-kamado gemaakt, deze beschikte wel over een deksel. Deze Japanse rijstkoker (mushi-kamado) is de meest recente voorloper van de kamado zoals we deze nu kennen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen Amerikanen voor het eerst in aanraking met deze mushi-kamado in Japan. Niet veel later werden de rijstkokers geïmporteerd door Amerika en Europa.
Sinds 1974
In ’74 kwam Ed Fisher, de grondlegger van Big Green Egg in aanraking met een mushi-kamado. Hij was er direct van overtuigd dat dit eivormige, keramische kooktoestel een aanwinst zou zijn voor veel Amerikanen en startte met de verkoop ervan. Om de klanten van zijn winkel te overtuigen van deze kamado, liet Ed hen gerechtjes proeven.
Naast de lekkere smaak van gerechten, zorgde deze nieuwe soort eivormige BBQ voor meer temperatuurcontrole, een goede luchtstroming en een lager brandstofverbruik dan andere BBQ’s hadden destijds. Dat waren veel voordelen die klanten overtuigden om de mushi-kamado aan te schaffen.
Nadelen van de mushi-kamado
Tijdens de verkoop van de mushi-kamado’s in Amerika ontdekte Ed en zijn klanten ook enkele nadelen van de mushi-kamado. Deze nadelen waren uiteindelijk de reden om zelf te beginnen met een eigen merk. De nadelen van de mushi-kamado waren dat:
- Veel kamado’s breuken kregen tijdens het transport;
- De temperatuurverschillen groot waren tijdens het bakken doordat de isolatie van de kamado niet al te best was;
- De mushi-kamado’s erg zwaar en onhandig om te vervoeren waren.
De eerste Big Green Egg
Omdat Ed merkte dat er wel vraag was naar de kamado’s, maar zijn klanten de nadelen niet konden waarderen, is hij zelf naar de tekentafel gegaan. De oplossing van alle 3 de problemen waar Ed en zijn klanten tegenaan liepen, lagen namelijk in een andere keramiek soort. Het keramiek moest sterker, lichter en beter isolerend worden dan dat van de mushi-kamado. Dan zouden de bovengenoemde nadelen zijn opgelost!
Samen met een vriend die werkzaam was bij een faculteit waar keramieksoorten werden ontwikkeld voor de ruimteactiviteiten van de NASA, ging Ed op zoek naar de juiste keramieksoort. Het keramiek wat hier ontwikkeld werd, was bestand tegen extreme hitte en werd zo licht mogelijk geproduceerd. Dat was precies waar Ed naar op zoek was! Het keramiek werd voorzien van de herkenbare groene porseleinglazuur en halverwege de jaren ’90 werd de eerste Big Green Egg geproduceerd!
Tot op heden is de samenstelling en de productiemethode van het keramiek niet meer gewijzigd en wordt er zelfs levenslang garantie gegeven op alle kamado’s van Big Green Egg!
BGE veroverde Europa dankzij een Nederlander
Wist je dat BGE in Europa terecht is gekomen door een Nederlander? Een van onze landgenoten kocht tijdens een familiebezoek in Atlanta een Big Green Egg en verscheepte deze naar Nederland. Dit gebeurde ongeveer 5 jaar nadat de eerste kamado geproduceerd werd, rond het jaar 2000 dus. Een zakenrelatie genaamd Wessel Buddingh proefde van de Big Green Egg en zag direct potentie in Europa. Hij zorgde in 2001 voor de eerste container vol met Big Green Eggs in de haven van Rotterdam. Waarop vele containers volgden…
Het succes van Big Green Egg nu
Het succes van Big Green Egg in Europa, begon dus in Nederland, maar de rest van Europa volgde snel! Inmiddels wordt Big Green Egg in maar liefst 40 landen in Europa verkocht.
Het keramiek is al die tijd dus niet veranderd, maar Big Green Egg blijft wel innoveren op andere gebieden. Er zijn namelijk inmiddels al 7 verschillende modellen en veel handige accessoires te koop van Big Green Egg. Wij zijn platinum dealer van Big Green Egg en zijn erg trots dat wij onze klanten de voordelen van buitenkoken met een Big Green Egg kunnen laten ervaren. Een doelstelling die Ed Fisher al had bij het ontwikkelen van de Big Green Egg!
-
20% korting
Big Green Egg Large Compleet
Vanaf: Original price was: € 2.634,00.€ 2.107,20Current price is: € 2.107,20. -
20% korting
Big Green Egg Large Deluxe
Vanaf: Original price was: € 2.986,40.€ 2.389,12Current price is: € 2.389,12. -
20% korting
Big Green Egg Large Solo Basic
Vanaf: Original price was: € 2.023,00.€ 1.618,40Current price is: € 1.618,40. -
15% korting
Big Green Egg MiniMax + Portable Nest + EGG mates
Original price was: € 1.543,50.€ 1.311,98Current price is: € 1.311,98.