Indonesisch Stoofvlees van Runderlappen
Een geweldig gerecht met runderlappen uit de Dutch Oven is toch wel dit Indonesisch stoofvlees. Lekker lang sudderen tot het vlees helemaal uit elkaar valt. Ik serveerde er rijst bij maar je kunt het natuurlijk ook lekker eten bij de friet. Het is een makkelijk gerecht en je hebt niet veel voorbereiding nodig. Je kunt het recept iets meer pit geven door sambal toe te voegen aan het eind. In het recept wordt wel een rode peper toegevoegd maar dit zorgt voor een niet al te pittig stoofvlees.
In een dutch oven koken is iets wat ik meestal doe in de winter of herfst maar dit Indonesisch stoofvlees kun je natuurlijk ook lekker in de zomer of lente maken gezien het niet echt gebonden is aan een seizoen. Een beetje afhankelijk van hoeveel wordt gegeten door iedereen kun je er makkelijk met 6 personen van eten. Je kunt het na de bereiding zelfs weer invriezen door het in een ziplock zakje te doen als het is afgekoeld. Dan kun je er op een later moment nog eens van genieten.
Voorbereiding
Haal de runderlappen uit de koeling en snijd het vlees in blokken van ongeveer 2 á 3 centimeter.
Pel de uien en de knoflook en snijd de uien in blokjes, snijd de rode peper in ringen en laat de zaadjes zitten.
Snijd vervolgens de vleestomaten in blokjes en de stengels citroengras midden door in de lengte.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Bereiding Indonesisch Stoofvlees
Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats de ring waar je normaal de plate setters oplegt in de bovenste positie zodat je een Dutch Oven kunt plaatsen. Heeft jou BBQ deze functie niet, dan kun je de Dutch Oven ook op het rooster plaatsen.
Sluit de deksel en laat de kamado op temperatuur komen van rond de 180 graden.
Smelt een klont boter in de Dutch Oven en wacht tot de boter heet is. Voeg vervolgens het vlees toe en bak de runderblokjes voor een aantal minuten tot het vlees rondom bruin is.
Haal het vlees uit de Dutch Oven en voeg de ui en de rode peper toe aan het vet. Bak de ui en rode peper voor een aantal minuten tot de ui glazig is.
Pers daarna de knoflook teentjes uit boven de uien en rasp de gember. Voeg vervolgens het vlees, de tomaten blokjes en komijn toe en roer alles goed door elkaar.
Als laatste schenk je het water en de ketjap toe en leg je het citroengras erbij na het roeren.
Breng het geheel aan de kook en probeer de temperatuur van de kamado rond de 150 graden te krijgen zodat het geheel niet te hard blijft koken.
Plaats de deksel op de Dutch Oven en sluit de deksel voor 2,5 uur.
Verwijder hierna de deksel van de Dutch Oven en controleer of de dikte van de saus naar wens is.
Mocht de saus te dun zijn naar jouw wens, dan kun je de saus nog even laten inkoken met de deksel van de Dutch Oven open. Nu is het tijd om de saus te proeven en te controleren of hij mooi op smaak is. Voeg eventueel nog een beetje sambal toe voor meer pit en zout en versgemalen peper tot de smaak perfect is.
Garneer het stoofvlees met bosui en serveer er witte rijst bij.
Boodschappenlijstje
Tools