Skip to content

4-6 personen

40 minuten

Zoet

Nagerecht

Zomerse vruchtentaart van de BBQ

Dit kamado recept is geschreven door Pitmaster Partner Grillfun

Heerlijk nagerecht

Een nagerecht van de BBQ is natuurlijk altijd een feest. Ik dacht: “Laten we weer eens een taart maken op de BBQ”. Ik moet eerlijk zeggen deze viel een beetje tegen om te maken in mijn Kamado Joe. Echter de tweede keer lukte de taart wel perfect op de BBQ. Zo zie je maar dat zelfs mij niet alles de eerste keer lukt als ik een recept bereid. In het recept gebruikte ik een lekbakje om de taart in te bereiden. De meeste mensen die een barbecue gebruiken, hebben wel lekbakjes. Vandaar dat ik het op deze manier gemaakt heb.

Een taart maken op de BBQ is niet zo’n groot probleem omdat een kamado net als een oven werkt. Echter is het een stuk moeilijker om de bovenzijde mooi bruin te krijgen en de juiste temperatuur te vinden. Daarom heb ik na wat testen de juiste temperatuur gevonden. Met het verhogen van de taart tijdens de bereiding was het super makkelijk om de taart mooi bruin te krijgen aan de bovenzijde. Je leest het allemaal hieronder om de perfecte taart te bereiden met zanddeeg.

Je kunt dit recept gebruiken als basis voor een vruchtentaart. Zelf heb ik nu gebruik gemaakt van: blauwe bessen, bramen, frambozen en aardbeien. Het is natuurlijk mogelijk om alle vruchten te gebruiken die je zelf lekker vindt. Let wel op dat ze vers zijn en niet uit de vriezer komen. Dit is omdat je anders veel te veel vocht krijgt in de taart waardoor de kans bestaat dat er gaten in het deeg ontstaan die ervoor zorgen dat het vocht in de vorm terecht komt. Dan ziet de taart er niet meer mooi uit naar mijn mening. Wanneer je het deeg in de lekbak legt, is het belangrijk dat je geen gaten krijgt in het deeg. Vul ze anders op met stukjes deeg die je overhoudt.

Ga voor een houtskool abonnement:

  • Nooit meer sjouwen
  • Goedkoper dan in de winkel
  • Pakket zelf samenstellen

Ik wil goedkoop houtskool

Dé Japanse BBQ specialist!
Origineel Japanse konro grills. 20+ modellen. Japanse smaakmakers.

Bekijk de Konro Grill 

Voorbereiding

Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Let op: laat de boter niet eerst op kamertemperatuur komen.

Neem een keukenmachine en voeg hierin de bloem samen met de boter en een snufje zout. Mix het geheel voor ongeveer 1 minuut. Voeg het koude water toe en mix tot je een kruimeldeeg krijgt.

Maak van het deeg een bal en leg het voor 15 minuten afgedekt in de koeling. Wanneer je het deeg te lang in de koeling laat liggen, wordt het hard en moeilijk uit te rollen.

Neem een vel bakpapier, leg hierop het deeg en rol deze uit. Je merkt dat het deeg nog niet hard is en misschien zelfs een beetje blijft plakken aan de deegroller. Rol het deeg uit tot 1 centimeter dik en leg het terug in de koeling met het bakpapier. Op deze manier is het deeg veel makkelijker te rollen.

Was in de tussentijd het fruit en snijd grote stukken door de helft. Meng het fruit met de geleisuiker en zet weg tot je de taart gaat vullen.

Haal het deeg na ongeveer 20 minuten uit de koeling en rol het tot een dikte van ongeveer 4 mm.

Neem de lekbak en leg deze met de open zijde op het deeg en snijd vervolgens het deeg in de vorm van de lekbak.

Verwijder het deeg rondom en probeer nu het deeg met de lekbak in één keer om te draaien door met een hand onder het bakpapier te gaan en dan in één te keer draaien. Het klinkt moeilijker dan dat het is.

Zorg dat de barbecue op temperatuur is voordat je het deeg gaat vullen!

Druk het deeg voorzichtig in de lekbak en zorg ervoor dat het nergens breekt. Vul het deeg met de vruchten en vouw de zijkanten om van het deeg zoals je kunt zien op de foto.

Strijk het deeg in met de slagroom (niet geklopt) en strooi er een beetje suiker over. Hierdoor wordt de deeg aan de bovenzijde krokant.

Gebruik deze tools om je gerecht te bereiden!

Bereiding taart op de BBQ

Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Plaats na ongeveer 5 minuten de plate setters en de roosters. We gaan namelijk indirect barbecueën. Sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van rond de 220 graden in de dome en sluit de schuiven voor 3/4.

Plaats nu een lege lekbak omgedraaid op het rooster. Dit is ervoor om meer hoogte te creëren in jouw barbecue waardoor de bovenzijde van het deeg krokant wordt. Leg vervolgens de lekbak met de taart op de omgedraaide lekbak en sluit de deksel.

Controleer na 30 minuten of het deeg verkleurd is en gaar. Is het deeg nog niet mooi bruin? Zet dan alle schuiven even open tot de barbecue een temperatuur heeft van rond de 250 graden. Verwijder de taart uit de barbecue als het deeg aan de bovenzijde mooi verkleurd is.

Laat de taart afkoelen, maar niet helemaal. Lauwwarm is die natuurlijk het lekkerste.

Serveer de taart bijvoorbeeld met een bolletje vanille ijs of vers geklopte slagroom. Om de taart uit de vorm te halen, kun je de zijkanten even openknippen en de taart op die manier op een bord leggen.

Andere lekkere BBQ recepten

Boodschappenlijstje

Ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 230 gram ongezouten boter
  • snufje zout
  • 60 ml koud water
  • 1 kg blauwe bessen, frambozen, aardbeien en bramen
  • 4 eetlepels geleisuiker
  • slagroom
  • suiker

Tools

Volg een BBQ workshop bij The Fire Station

Onze workshops staan er bekend om dat we veel verschillende gerechten bereiden. We werken met een maximum van 2 personen per kamado en wat we bereiden delen we met de groep. The Fire Station heeft diverse workshops voor elk niveau.

Workshop boeken

Zoeken

Meteen aan de slag met je nieuwe kamado met een startpakket van Kamado Express!

De inhoud van het startpakket

Meteen aan de slag met je nieuwe OFYR met een startpakket van Kamado Express!

De inhoud van het startpakket

Voorwaarden levering en/of montage kamado

Levering

  • Een kamado vervoeren is delicaat werk! 
  • We leveren je kamado op een mini-pallet.
  • Transport geschiedt met eigen vervoer of met een bezorgdienst.
  • Na je bestelling nemen we per mail of per telefoon contact op.
  • We plannen de levering van een kamado / OFYR altijd persoonlijk met je in en we staan nooit onaangekondigd voor de deur. 

Montage

  • Zodra je je bestelling hebt geplaatst, plannen we de montage in. 
  • We nemen vervolgens persoonlijk contact met je op om de bezorging in te plannen. Let op: montage duurt altijd langer dan zelf monteren.  
  • Je hoeft niets te doen want we bezorgen het persoonlijk tot in je tuin en je hebt geen verpakkingsmateriaal in huis.
  • We plannen de levering van je gemonteerde kamado altijd persoonlijk met je in en we staan nooit onaangekondigd voor de deur. 
  • OFYR is uitgesloten van montage. 
Kamado Koins los

Wij waarderen dat je bij ons terugkomt en belonen de vaste klant!

Kamado Koins, spaar voor korting!

Kamado Koins is het gratis loyaliteitsprogramma van Kamado Express. Doe een aankoop bij ons, registreer je en je ontvangt automatisch Kamado Koins. Supermakkelijk! Gespaarde punten kun je inleveren tegen korting op je volgende aankoop.

Ben je tevreden en kom je regelmatig terug?

We waarderen dat je trouw bent aan ons en daar belonen je graag voor. Als vaste klant koopt je altijd met korting! Het loont dus extra om een account aan te maken. Want je ontvangt steeds weer Kamado Koins! 

Lees alles over Kamado Koins
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
Actie loopt tot 25 januari 12.00 uur
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast
Modular EGG Workspace Cabinet Celebration Pack
Big Green Egg Medium Celebration Pack
23% korting!
30% korting!
30% korting!
Modular EGG Workspace Cabinet Celebration Pack
Big Green Egg Medium Celebration Pack
23% korting!