Kick Ass “Fall of the Bone” Spareribs (volgens 3 2 1 methode)
Pas op! Hier vreet iedereen zijn vingers bij op!
Voorbereiding
Verwijder het dunne vlies van de holle zijde van de spareribs. Dit doe je het makkelijkste door de punt van een klein mesje onder een botje te duwen en het vlies omhoog te wippen. Nu kun je het los trekken met je handen. Als het meezit trek je het vlies er in één keer af. Laat het vlies niet zitten, dit is niet zo lekker.
Sommige wrijven graag het vlees één dag van tevoren met de rub in. Dit hoeft niet, een paar uur van tevoren is ook prima.
De rub kun je natuurlijk zelf maken, wij houden van variatie en hebben zelf een paar favorieten:
- de milde, zoete All Purpose Rub van Duketown Smokers, zoet met een vleugje koffie.
- deze milde, lekkere allrounder van Southern Dutch BBQ.
- of eentje met een Aziatische twist: Sweet Five Spice van The Fire Station.
- of ga de Jamaicaanse tour op met Noskos The Jerk.
Wil je langer laten “intrekken” leg de ribben dan onder plasticfolie in de koelkast en laat ze max. 24 uur gekoeld staan. Het heeft, naar onze mening, niet zoveel effect omdat rub droog is en daarom minder goed intrekt. Wil je iets dat intrekt kies dan voor een marinade.
Bereiding
Steek de kamado aan en breng hem naar een temperatuur van ca. 110 tot max. 140 graden.
Fase 1 is ROKEN! De houtsoort bepaal je zelf, wij adviseren fruithout, dus: peer, appel of kers. Eiken en hickory is te wat zwaar.
Zorg nu dat je alles klaar hebt staan in het ribrek! Gooi 2 tot 4 blokjes rookhout in de gloed. Dit gaat vrijwel direct roken.
Plaats nu het hitteschild (ConvEGGtor of plate setter) in de kamado met een druippan erop. Leg een laagje alufolie in je druippan, je zult ons er later voor bedanken ;-)
Leg het rooster op je plate setter en zet daar je ribrek op. Doe je kamado meteen dicht!
Nu roken én garen de ribs ca. 3 uur. Let op: de totale bereidingstijd is ook sterk afhankelijk van de grootte van je spareribs en of ze dik of dunner bevleesd zijn. Kijk dus altijd even na een uurtje. De rook heeft dan al zijn werk gedaan.
Fase 2: STOMEN! Nu pak je de ribben in. Neem een stevige soort aluminiumfolie of beter butcher paper, wikkel ze erin en leg ze weer ca. 2 uur op je kamado. Voeg ook een scheutje vocht toe (zoals whisky, cola of appelsap) Zuur maakt mals dus nu worden ze mals!
Fase 3: LAKKEN! (oftewel glazen). Pak de ribs eruit en leg ze terug op de kamado (holle kant naar beneden), nog steeds indirect. Kwast nu de BBQ saus op de ribs, royaal! Wacht tot de “coating” sticky wordt en dan? Dan kun je gaan lekker smullen van onze KICK ASS “fall of the bone” 3 2 1 Spareribs!
Enne….tel je vingers wel even als je klaar bent met eten…..zooo lekker!
Boodschappenlijstje
Ingrediënten:
- 6 spareribs racks (dik bevleesd van The Fire Station)
- Duketown Smokers of één van onze 120 rubs (kies wel een rub met paprika)
- Kersen of Appel Chunks (rookhout chunk)
- Appelsap of cola
- The Fire Station “Fire ‘n Spice” BBQ saus om af te lakken.
Tools:
- Rub
- Ribrek
- ConvEGGtor / Plate setter
- Druippan
- Butcher Paper
- Kwasten