Zomerse vruchtentaart van de BBQ
Dit kamado recept is geschreven door Pitmaster Partner Grillfun
Heerlijk nagerecht
Een nagerecht van de BBQ is natuurlijk altijd een feest. Ik dacht: “Laten we weer eens een taart maken op de BBQ”. Ik moet eerlijk zeggen deze viel een beetje tegen om te maken in mijn Kamado Joe. Echter de tweede keer lukte de taart wel perfect op de BBQ. Zo zie je maar dat zelfs mij niet alles de eerste keer lukt als ik een recept bereid. In het recept gebruikte ik een lekbakje om de taart in te bereiden. De meeste mensen die een barbecue gebruiken, hebben wel lekbakjes. Vandaar dat ik het op deze manier gemaakt heb.
Een taart maken op de BBQ is niet zo’n groot probleem omdat een kamado net als een oven werkt. Echter is het een stuk moeilijker om de bovenzijde mooi bruin te krijgen en de juiste temperatuur te vinden. Daarom heb ik na wat testen de juiste temperatuur gevonden. Met het verhogen van de taart tijdens de bereiding was het super makkelijk om de taart mooi bruin te krijgen aan de bovenzijde. Je leest het allemaal hieronder om de perfecte taart te bereiden met zanddeeg.
Je kunt dit recept gebruiken als basis voor een vruchtentaart. Zelf heb ik nu gebruik gemaakt van: blauwe bessen, bramen, frambozen en aardbeien. Het is natuurlijk mogelijk om alle vruchten te gebruiken die je zelf lekker vindt. Let wel op dat ze vers zijn en niet uit de vriezer komen. Dit is omdat je anders veel te veel vocht krijgt in de taart waardoor de kans bestaat dat er gaten in het deeg ontstaan die ervoor zorgen dat het vocht in de vorm terecht komt. Dan ziet de taart er niet meer mooi uit naar mijn mening. Wanneer je het deeg in de lekbak legt, is het belangrijk dat je geen gaten krijgt in het deeg. Vul ze anders op met stukjes deeg die je overhoudt.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Voorbereiding
Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Let op: laat de boter niet eerst op kamertemperatuur komen.
Neem een keukenmachine en voeg hierin de bloem samen met de boter en een snufje zout. Mix het geheel voor ongeveer 1 minuut. Voeg het koude water toe en mix tot je een kruimeldeeg krijgt.
Maak van het deeg een bal en leg het voor 15 minuten afgedekt in de koeling. Wanneer je het deeg te lang in de koeling laat liggen, wordt het hard en moeilijk uit te rollen.
Neem een vel bakpapier, leg hierop het deeg en rol deze uit. Je merkt dat het deeg nog niet hard is en misschien zelfs een beetje blijft plakken aan de deegroller. Rol het deeg uit tot 1 centimeter dik en leg het terug in de koeling met het bakpapier. Op deze manier is het deeg veel makkelijker te rollen.
Was in de tussentijd het fruit en snijd grote stukken door de helft. Meng het fruit met de geleisuiker en zet weg tot je de taart gaat vullen.
Haal het deeg na ongeveer 20 minuten uit de koeling en rol het tot een dikte van ongeveer 4 mm.
Neem de lekbak en leg deze met de open zijde op het deeg en snijd vervolgens het deeg in de vorm van de lekbak.
Verwijder het deeg rondom en probeer nu het deeg met de lekbak in één keer om te draaien door met een hand onder het bakpapier te gaan en dan in één te keer draaien. Het klinkt moeilijker dan dat het is.
Zorg dat de barbecue op temperatuur is voordat je het deeg gaat vullen!
Druk het deeg voorzichtig in de lekbak en zorg ervoor dat het nergens breekt. Vul het deeg met de vruchten en vouw de zijkanten om van het deeg zoals je kunt zien op de foto.
Strijk het deeg in met de slagroom (niet geklopt) en strooi er een beetje suiker over. Hierdoor wordt de deeg aan de bovenzijde krokant.
Bereiding taart op de BBQ
Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Plaats na ongeveer 5 minuten de plate setters en de roosters. We gaan namelijk indirect barbecueën. Sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van rond de 220 graden in de dome en sluit de schuiven voor 3/4.
Plaats nu een lege lekbak omgedraaid op het rooster. Dit is ervoor om meer hoogte te creëren in jouw barbecue waardoor de bovenzijde van het deeg krokant wordt. Leg vervolgens de lekbak met de taart op de omgedraaide lekbak en sluit de deksel.
Controleer na 30 minuten of het deeg verkleurd is en gaar. Is het deeg nog niet mooi bruin? Zet dan alle schuiven even open tot de barbecue een temperatuur heeft van rond de 250 graden. Verwijder de taart uit de barbecue als het deeg aan de bovenzijde mooi verkleurd is.
Laat de taart afkoelen, maar niet helemaal. Lauwwarm is die natuurlijk het lekkerste.
Serveer de taart bijvoorbeeld met een bolletje vanille ijs of vers geklopte slagroom. Om de taart uit de vorm te halen, kun je de zijkanten even openknippen en de taart op die manier op een bord leggen.
Boodschappenlijstje
Ingrediënten
- 400 gram bloem
- 230 gram ongezouten boter
- snufje zout
- 60 ml koud water
- 1 kg blauwe bessen, frambozen, aardbeien en bramen
- 4 eetlepels geleisuiker
- slagroom
- suiker
Tools
- Lekbak
- Plate setter