Gegrilde tomahawk steak met zoete aardappelpuree en spruitjes
Dit heerlijke kamado recept is geschreven door Pitmaster Partner Grillfun.
Gegrilde tomahawk steak
Een machtig stuk vlees voor op de barbecue is toch wel de tomahawk steak. Het is een rib-eye met het bot er nog aan. Het ziet er door dit bot altijd stoer uit om een tomahawk steak te serveren.
Het is zonde om deze steak alleen te maken in de lente of in de zomer. Hierdoor heb ik een perfecte combinatie gemaakt voor de herfst of winter. Een complete maaltijd maken op de barbecue is natuurlijk veel leuker dan alleen een stukje vlees grillen. Voor mij past de gegrilde tomahawk steak perfect bij een zoete aardappelpuree met walnoten en spruitjes. Ik weet dat niet iedereen gek is op spruitjes dus je kunt het ook combineren met bijvoorbeeld gegrilde witlof of gegrilde groenten.
Zoals reeds genoemd is de tomahawk steak een super stoer stuk vlees om te bereiden. In het recept breng ik de gegrilde tomahawk steak alleen op smaak met zout, maar je kunt natuurlijk ook een dry-rub gebruiken. Persoonlijk hou ik vlees het liefste puur en zie je mij niet vaak een rub gebruiken. We kruiden het vlees ongeveer 30 minuten vooraf met zout aan beide zijden. Dit doen we zodat het vocht uit het vlees wordt onttrokken. Hierdoor wordt het zout opgenomen of de smaak van een eventuele dry-rub. Wanneer je graag wat meer pit wil geven aan je tomahawk steak kun je na de bereiding nog peper toevoegen. Dit kun je het beste niet vooraf doen gezien peper bitter wordt bij een te hoge temperatuur.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Voorbereiding
Haal de tomahawk ongeveer één uur voordat deze op de barbecue gaat uit de koeling en breng de tomahawk op smaak met alleen zout en laat dit ongeveer 30 minuten intrekken.
Was de spruitjes en zet een kruisje in de stronk met een mes om de bereidingstijd te verkorten.
Pel de ui en snijd deze in halve ringen. Hak de walnoten in kleine stukjes.
Bereidingswijze
Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Plaats na ongeveer 5 minuten één (halve) plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën. Sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van rond de 150 graden in de dome.
Plaats de tomahawk steak op het rooster boven het indirecte gedeelte en leg de zoete aardappelen er naast. Voorzie de steak eventueel met een kerntemperatuur meter. Stel de kerntemperatuur meter in op 50 graden. Sluit de deksel van de kamado en wacht tot de kerntemperatuur rond de 40 graden is.
Open de deksel en plaats een skillet boven het directe gedeelte van de barbecue en sluit de deksel. Wacht ongeveer 5 minuten en voeg de spekblokjes toe aan de skillet en roer regelmatig. Sluit iedere keer weer de deksel.
Voeg na ongeveer 5 tot 10 minuten de uien en de spruitjes toe.
Haal de tomahawk steak van de barbecue bij een kerntemperatuur van 50 graden en zet alle schuiven open. We gaan de steak namelijk nog af grillen boven het directe gedeelte van de barbecue. Verplaats de skillet naar het indirecte gedeelte van de barbecue. Let goed op dat de spekblokjes en de uien niet verbranden als de temperatuur van de barbecue hoog is.
Knijp in de zoete aardappelen om te controleren of deze reeds gaar zijn. Ze zijn klaar wanneer ze zacht aanvoelen. Het maakt niet veel uit om ze er langer op te laten liggen.
Grill de tomahawk af boven het directe gedeelte van de barbecue door beide zeiden ongeveer 2 minuten te grillen. Haal de tomahawk steak van de barbecue en laat deze rusten voor ongeveer 10 minuten op een snijplank met een schone theedoek erover. Wanneer het buiten koud is, kun je dit het beste binnen doen. De steak koelt anders te snel af.
Controleer de zoete aardappelen en haal ze van de barbecue als ze van binnen zacht zijn. Verwijder de schil van de aardappelen door met een mes de aardappelen door de helft te snijden. Schep met een lepel de puree eruit en schep deze in een kom. Pureer de zoete aardappelen met een vork en voeg een klontje boter en een scheutje melk toe. Roer alles goed door elkaar en breng de puree op smaak met zout en versgemalen peper. Als laatste stap kun je de stukjes walnoot toevoegen.
Proef of de spruitjes gaar zijn en haal de skillet van de barbecue. Dit kan ook eerder zijn dan de zoete aardappel puree. Doordat de skillet lang warmte vasthoud blijven de spruitjes warm.
Neem een grote schaal en schep hierop de puree en de spruitjes. Snijd de tomahawk steak in plakjes en leg deze bovenop de puree en serveer de gehele schaal zodat iedereen kan opscheppen. Eet smakelijk!
Boodschappenlijstje
Ingrediënten
- 1 tomahawk steak van ongeveer 1 kg
- 50 gram walnoten
- 4 zoete aardappelen
- klontje boter
- melk
- 400 gram kleine spruitjes
- 1 ui
- 125 gram spekblokjes
- zout en versgemalen peper
- olijfolie
Tools:
- Plate setter
- Kernthermometer
- Skillet