Beer Can Chicken op de kamado met de gietijzeren chicken sitter
Deze klassieker is extra lekker omdat je de vetten en kruiden benut in de gietijzeren chicken sitter. Lees snel verder dan leren we je optimaal gebruik te maken van dit leuke accessoire.
Kip en bier, wat een combi!
Zo, wat is die gietijzeren chicken sitter handig om een complete maaltijd te maken voor 4 personen! De chicken sitter is niet alleen handig om een beer can chicken mee te maken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook heerlijke nagerechten in maken voor op de barbecue.
Beer can chicken is een echte klassieker en doordat de lente eraan komt een ideaal gerecht om weer eens te maken. Het grote voordeel van o.a. The Bastard Chicken Sitter is dat je rondom de hele kip groenten en aardappelen kunt plaatsen waardoor je een complete maaltijd hebt van de barbecue. Let tijdens de bereiding op dat je de chicken sitter niet te hoog in jouw barbecue plaatst. De warmte bovenin is altijd hoger, waardoor je vaak ziet dat de bovenzijde van de kip verbrand. Dit is natuurlijk zonde, maar met het handige multi level system van kamado kun je het rooster iets lager plaatsen. Op deze manier heb je niet het probleem dat de bovenzijde kan verbranden. Voor de rub kun je natuurlijk een dry-rub gebruiken die je zelf lekker vindt. Dit is idem dito voor het bier. Zelf gebruikte ik een lekker fris bier van The Fire Station wat je mogelijk terug proeft in de beer can chicken. Of je de smaak van het bier proeft zijn de meningen nogal over verdeeld.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Voorbereiding
Haal de kip uit de koeling en maak de kip schoon. Dep de kip droog met keukenpapier en wrijf de hele kip in met een beetje olijfolie.
Strooi bijvoorbeeld deze Chicken Rub over de kip en zorg ervoor dat de kip in zijn geheel bedekt is. Plaats de kip terug in de koeling tot de bereiding op de barbecue.
Maak de prei en de wortel schoon en snijd ze in ringen, maar zorg ervoor dat de wortel niet te dik wordt gesneden.
Neem de chicken sitter en schenk in het midden bier. Ik gebruikte Blond Bluswater omdat het lekker fris bier is. Plaats de hele kip op de chicken sitter zoals je kunt zien op de foto.
Voeg de groenten met de aardappelen toe rondom de kip. Leg een paar takjes rozemarijn en tijm tussen de groenten. Wacht met het toevoegen van de bouillon als de chicken sitter op de barbecue staat.
Bereiding van je Beer Can Chicken
Vul je kamado of de kolenmand (betere luchtdoorstroming) geheel met goede houtskool, voeg vervolgens twee aanmaakwokkels toe en steek deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de convEGGtor / plate setter en de roosters. Plaats de roosters in de middelste stand van je Multi Level System zodat je meer plek hebt aan de bovenzijde van jouw kamado. Sluit de kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 180 graden.
Wanneer de temperatuur van 180 graden is bereikt, kun je de chicken sitter op het rooster plaatsen en de bouillon toevoegen. Sluit de bovenste en onderste schuiven voor 3/4 zodat de temperatuur in jouw kamado rond de 180 graden blijft.
Sluit de deksel voor ongeveer één uur en controleer na het uur of de kerntemperatuur van de kip 73 graden is. Hierna kun je de chicken sitter van het rooster halen of nog even verder laten garen. Haal de kip van de chicken sitter en leg de kip op een groot bord of schaal en schep rondom de groenten met aardappelen. Vergeet niet om even de takjes tijm en rozemarijn te verwijderen.
Boodschappenlijstje
Ingrediënten
- 1 hele kip
- Een lekkere kip rub naar keuze
- 1 flesje bier (wij gebruiken Blond Bluswater)
- 500 gram aardappelpartjes
- 1 wortel
- 1 prei
- verse tijm
- verse rozemarijn
- 1 liter kippenbouillon
- olijfolie