Zalm op een plankje
Een heerlijk zomers gerecht!
Zalm op de rookplank
Met zalm kan je alle kanten op. Ook op je Kamado. Je kan kiezen voor koud roken, warm roken of lekker gegrild boven een heet houtskoolvuur. Een van onze favoriete is zalm op een cederhouten plankje, maar dit zou ook op elzenhout kunnen. Deze techniek komt van de Amerikaanse indianen stammen waar zalm en red ceder vroeger in overvloed was.
Voorbereiding
Kies een houtplank die goed op je rooster past en waar zo veel mogelijk zalm op kan. Week de plank minimaal 4 uur in een emmer met water zodat deze veel water op kan nemen.
Leg de zalm met het vel op de houtplank. Smeer de zalm in met mosterd en besprenkel royaal met de bruine suiker.
Bereiding
Steek de kamado aan en breng deze naar zo’n 200 graden. Leg de houtplank op het rooster boven het vuur. Als je het houtplankje vaker wilt gebruiken dan kan je een plate setter gebruiken. Na 25 minuten zal de suiker karamelliseren en is je je zalm klaar.
De cedersmaak is nu in de zalm getrokken en geeft een heerlijke smaak. Het is spectaculair om een brandend plankje direct op te dienen. Spoel de plank goed af en bekijk de schade. Misschien kan je het plankje vaker gebruiken.
Eet smakelijk!
Boodschappenlijstje
Ingrediënten:
- Een zalmzijde
- Bruine suiker
- Pittige mosterd
Tools: