Griekse bifteki van de BBQ
Dit kamado recept is geschreven door Pitmaster Partner Grillfun
BBQ op z’n Grieks
Een voorgerecht wat wij bijna altijd bestellen als we naar een Grieks restaurant gaan is bifteki. Je kunt het natuurlijk als hoofdgerecht bestellen, maar dan krijg je een grotere variant. Ik dacht: laten we eens een bifteki proberen te maken op de BBQ. Het is niet heel veel werk en super lekker natuurlijk. Ook is het weer eens wat anders dat je kunt bereiden op de BBQ. Een leuk gerecht om te serveren als je gasten op bezoekt krijgt. Je kunt namelijk de voorbereiding al in de ochtend doen waardoor je de bifteki alleen hoeft af te grillen op de BBQ.
De bifteki is een variant op keftedes of anders gezegd gehaktballen. Ze zijn vol van smaak door de toevoeging van diverse kruiden. In dit gerecht heb ik er geen gehaktbal van gemaakt maar gevormd tot min of meer een staaf zodat de feta mooi in vorm blijft. Je kunt ook de feta verkruimelen en in het midden leggen zodat je een gehaktbal kunt maken. Voor mij is dit echter de ideale manier om ze te bereiden op de BBQ. Serveer de bifteki met een Griekse salade en natuurlijk tzatziki.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Voorbereiding
Snipper de knoflook en peterselie.
Snijd vervolgens de tomaat door de helft en verwijder de zaadjes en het sap. Snijd de tomaat in kleine blokjes.
Neem een kom en leg hierin het gehakt en voeg alle ingrediënten toe zoals het ei, knoflook, peterselie, oregano, komijn en de tomaat.
Rasp daarna de ui boven de kom en kneed het gehakt tot een stevige massa door het paneermeel beetje voor beetje toe te voegen.
Maak van het gehak zes gelijke delen en druk het gehakt plat.
Snijd de feta in repen van ongeveer een halve centimeter dik. Leg als laatste de feta in het midden van het gehakt en vouw het gehakt om de feta heen. Druk alles goed stevig aan. Dek af met vershoudfolie en leg in de koeling tot gebruik.
Bereiding bifteki
Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats de roosters. We gaan namelijk direct barbecueën.
Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 200 graden en sluit hierna de schuiven voor 3/4.
Maak het rooster schoon met een borstel en wrijf het daarna schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie.
Leg daarna de bifteki op het rooster en gril alle zijden voor een aantal minuten tot het gehakt gaar is.
Haal tenslotte de bifteki van het rooster en serveer met rode uienringen en een salade.
Boodschappenlijstje
Ingrediënten
-
- 500 gram rundergehakt of half om half
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tomaat
- 1 ei
- 2 eetlepels verse peterselie
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- pakje feta
- 1 theelepel komijnpoeder
- zout en versgemalen peper
- paneermeel
Tools