Gegrilde parelhoen met walnotenboter en witlof
Dat wordt smullen! Met dit recept van Pitmaster Partner Grillfun verras je je gasten gegarandeerd.
Gegrilde parelhoen
Gegrilde parelhoen met kerst in een geweldig alternatief voor bijvoorbeeld kip of een kalkoen. Persoonlijk vind ik dat een parelhoen net iets meer smaak heeft dat een gegrilde kip. Het is ook een stuk makkelijker in de bereiding dan een kalkoen gezien je hem vooraf niet in de pekel hoeft te leggen. De gegrilde parelhoen vulde ik met een kruidenboter met walnoten en citroen voor het zuurtje. Hierdoor krijgt de parelhoen een geweldige mooie bruine kleur. Je kunt eventueel nog wat rookhout toevoegen voor een rokerige smaak aan het vlees.
Als bijgerecht serveerde ik witlof omwikkeld in bacon en gebakken krieltjes bij. Je kunt het je natuurlijk ook makkelijk maken door er aardappelkroketjes bij te serveren of iets anders wat je lekker vindt. Maak er nog een lekkere saus bij en je hebt een geweldig hoofdgerecht voor de feestdagen.
Het beste kun je de parelhoen bestellen bij de polier gezien ze volgens mij niet verkrijgbaar zijn bij een supermarkt. Misschien wel rond de feestdagen maar zelf kan ik me niet herinneren dat ik ze ooit heb zien liggen.
Ga voor een abonnement:
- Nooit meer misgrijpen
- Goedkoper dan in de winkel
- Restaurant A+ kwaliteit
- Stel zelf een pakket samen
Dé Japanse BBQ specialist:
- 20+ modellen
- Originele accessoires
- Japanse smaakmakers
- Verzending naar 25+ landen
Het (h)eerlijkste BBQ vlees?
- Dat haal je bij The Fire Station!
- 20+ delen van het Limousin rund
- Worsten en varkensvlees van Home Made
Voorbereiding
Hak de walnoten, dille en peterselie fijn. Dit kun je met een mes doen of met de keukenmachine.
Haal het vruchtvlees uit de citroen door deze in vier parten te snijden en met een mes het vruchtvlees eruit te halen. Snijd het vruchtvlees fijn.
Meng in een kom de boter op kamertemperatuur met de kruiden, walnoten en het vruchtvlees van de citroen.
Vul de parelhoen met de boter door het vel aan de borst en poten los te halen. Wrijf de boter onder de huid en druk deze plat bij beide parelhoenders.
Wrijf de huid van de parelhoen in met olijfolie en breng de parelhoen op smaak met zout en versgemalen peper.
Snijd de stronk van de witlof en kook de witlof in zijn geheel 4 minuten.
Laat de witlof afkoelen, snijd deze door de helft en verwijder de harde stronk in het midden gezien deze heel bitter smaakt.
Knijp de witlof goed uit zodat er zo min mogelijk vocht in zit. Omwikkel de witlof met de bacon.
Bereiding parelhoen en witlof
Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Plaats na ongeveer 5 minuten de twee plate setters en het rooster. Sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van rond de 200 graden op de dome.
Plaats de parelhoenders op het rooster en voorzie eentje van een kerntemperatuurmeter. Stel de kerntemperatuurmeter in op 67 graden.
Sluit de deksel van de kamado en wacht nu tot de kerntemperatuur rond de 60 graden is.
Open de deksel en leg de witlof met bacon rondom de parelhoen.
Sluit de deksel en wacht tot de kerntemperatuur van 67 graden is bereikt.
Haal de parelhoen van het rooster en laat deze even rusten tot de bacon wat krokant is rondom de witlof.
Serveer de parelhoen met de witlof en gebakken krieltjes of een ander bijgerecht.
Succes met het maken, groetjes Grillfun
Boodschappenlijstje
Ingrediënten
- 2 hele parelhoenders
- 50 gram walnoten
- 1 bosje dille
- 1 bosje platte peterselie
- 100 gram boter
- 1 citroen
- 3 witlof
- 6 ontbijtspek
- zout en versgemalen peper
- olijfolie
Tools:
- Mes of keukenmachine
- Twee plate setters
- Kernthermometer