skip to Main Content

4 personen

30 minuten

Mild pittig

Hoofdgerecht

Gegrilde aubergine salade met couscous en hummus

Dit vegetarische kamado recept is geschreven door Pitmaster Partner Grillfun

Heerlijk vegetarisch gerecht

Ben je opzoek naar een lekkere salade met gegrilde aubergine? Dan heb je hier het juiste recept gevonden! Je kunt dit gerecht serveren als bijgerecht, maar zeker ook als hoofdgerecht voor iemand die geen vlees eet. Mijn vrouw eet graag vegetarisch terwijl ik het liefste een stuk vlees eet. Daarom is het een ideale combinatie om op deze manier toch een lekker recept te serveren van de barbecue.

Aubergines worden in Nederland nog steeds niet veel gegeten, terwijl het in Italië juist wel veel wordt gegeten. Als je vergelijkt wat wij gemiddeld eten aan aubergines per persoon per jaar, eten ze die hoeveelheid in Italië binnen een maand. Daarom kwam ik op het idee om eens een salade te maken met gegrilde aubergine. We marineren de aubergine eerst met olijfolie en diverse kruiden. Hierna is het niet meer of minder dan even grillen op de barbecue.

In dit recept gebruikte ik een pittige hummus om het gerecht niet iets meer pit te geven. Wat ook leuk is om te doen om verschillende schaaltjes te maken met diverse soorten hummus. Dan kunnen de gasten zelf kiezen welke hummus ze gebruiken bij het gerecht.

Ga voor een houtskool abonnement:

 • Nooit meer sjouwen
 • Goedkoper dan in de winkel
 • Pakket zelf samenstellen

Ik wil goedkoop houtskool

Dé Japanse BBQ specialist!
Origineel Japanse konro grills. 20+ modellen. Japanse smaakmakers.

Bekijk de Konro Grill 

Voorbereiding

Pluk de blaadjes van de munt en hak deze fijn met een gelijke hoeveelheid dille.

Snijd de aubergines in de lengte in vier dikken plakken per aubergine.

Neem een schaal en doe hierin: olijfolie, zout, versgemalen peper, de helft van de kruiden, rasp van één citroen en het sap van de citroen. Roer het mengsel door elkaar en wrijf de plakken aubergine in met de marinade. Dek de schaal af met vershoudfolie en zet ze minimaal 2 uur in de koeling of tot gebruik.

Snijd de feta in blokjes en verwijder de vruchten uit de granaatappel.

Meng in een kom de hummus met de yoghurt.

Gebruik deze tools om je gerecht te bereiden!

Bereiding gegrilde aubergine couscous salade

Maak ten eerste jouw kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en wacht ongeveer 5 minuten tot de kolen heet zijn. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 200 graden. Sluit bij de gewenste temperatuur vervolgens beide schuiven voor 3/4.

Neem eerst de puntpaprika’s en leg deze boven op de kolen. Keer de paprika’s regelmatig tot ze helemaal zwart zijn. Wanneer ze mooi zwart zijn, kun je ze in een schaal leggen en afdekken met vershoudfolie of je neemt een ziplock-zakje en stopt ze hierin. Op deze manier kun je straks makkelijk het vel van de paprika’s verwijderen.

Breng vervolgens de bouillon aan de kook en giet deze in een kom samen met de couscous. Zet de couscous weg tot deze gaar is.

Plaats één plate setter in de barbecue samen met de roosters. Regel de temperatuur vervolgens naar 200 graden en maak het rooster schoon.

Leg de aubergines boven het directe gedeelte van de barbecue en gril ze aan beide zijden voor een aantal minuten. Verplaats ze vervolgens naar het indirecte gedeelte en sluit de deksel.

Nu is het tijd om de couscous af te maken door de rest van de kruiden door de couscous te mengen samen met de vruchten van de granaatappel, rasp van 1 citroen en de feta. Je kunt er ook voor kiezen om de feta er los bij te serveren.

Haal de paprika’s uit de ziplock-zak en verwijder het zwarte vel door met een mes erover heen te schrapen. Snijd vervolgens de paprika’s door de helft en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika’s in reepjes en voeg deze toe aan de couscous.

Haal de aubergines van de barbecue en maak de borden mooi op door te starten met een laagje hummus, couscous en de gegrilde aubergines.

Andere lekkere BBQ recepten

Boodschappenlijstje

Ingrediënten

 • 2 aubergines
 • 4 rode puntpaprika’s
 • 400 gram pittige hummus
 • 150 ml yoghurt
 • 2 citroenen
 • 200 gram feta
 • klein bosje munt
 • klein bosje dille
 • 1 granaatappel
 • 500 gram couscous
 • 1 liter groentebouillon
 • olijfolie
 • zout en versgemalen peper

Tools

 • Plate setter

Grillfun

Pitmaster Partner: Michael

Michael Neffgen heeft een blog onder de naam Grillfun. Op onze webshop vind je heel veel recepten van zijn hand. Het liefste bereid Michael complete maaltijden op zijn Kamado Joe Classic 3, OFYR of op zijn Weber(s) voor vrienden of familie.

Zoeken