Skip to content

Kamado vilt vervangen

Het vilt van een kamado vervangen. Doe jij het wel eens? Kamado vilt vervangen wordt vaak vergeten of uitgesteld. Misschien is het wel het meest onderschatte onderhoud van de keramische barbecue. Voor veel personen is het dan ook niet zijn of haar favoriete klus, maar het is wel enorm belangrijk! Wij leggen je graag uit waarom het belangrijk is, wanneer je het vilt dient te vervangen en hoe je dit het beste doet. Heb jij de Infinity Gasket? We leggen ook uit hoe je deze vervangt!

Het nut van vilt

Het gebruiken van vilt heeft diverse voordelen. Het vilt zorgt er namelijk voor dat je kamado luchtdicht sluit. Daarnaast werkt het vilt als bescherming bij het openen en sluiten van de keramische barbecue. Het vilt voorkomt namelijk dat het keramiek van de deksel en de bodem hard op elkaar botsen als de kamado gesloten wordt. Ideaal!

Vilt kamado vervangen, waarom?

Vilt is dus ontzettend handig om te gebruiken, maar waarom moet je het kamado vilt vervangen en wanneer moet dit gebeuren?

Door de hitte van de kamado wordt het vilt steeds dunner. Hierdoor sluit de kamado minder goed en is je kamado niet meer luchtdicht. Dat is natuurlijk ontzettend onhandig voor het reguleren van de temperatuur! Tijdens het barbecueën wil je namelijk dat de temperatuur gewoon constant blijft. Zo kun jij ervan uitgaan dat jouw kamado het werk doet en kun jij in de tussentijd wat andere dingen doen. Zoals een bijgerecht maken, de tafel dekken of … een biertje drinken.

Als het vilt dus te dun is trekt je kamado valse lucht aan, waardoor de temperatuur niet goed te controleren is. Wat je dan moet doen? Juist, het kamado vilt vervangen! Het is van belang dat je het vilt tijdig vervangt als je kamado niet meer luchtdicht is. Voor deze klus is het slim om er goed de tijd voor te nemen. Wanneer je het vilt van je kamado niet goed en zorgvuldig vervangt, kan het na enkele keren gebruiken weer loslaten!

Wat moet je doen tijdens het kamado vilt vervangen?

Volg de volgende stappen om het vilt van je kamado te vervangen:

 • Stap 1: Verwijder het oude vilt
  Verwijder het oude vilt van je kamado. Het kan handig zijn om hiervoor een krabber of stanleymes te gebruiken.
 • Stap 2: Verwijder de resten
  Maak de resten van het vilt vochtig met aceton of alcohol en laat het even intrekken. Vervolgens kun je voorzichtig de resten er afkrabben (met een krabber of stanleymes).
  Let op: Des te schoner de rand, des te beter het nieuwe vilt blijft plakken!
 • Stap 3: Laat de kamado drogen
  Als je aceton of alcohol hebt gebruikt tijdens stap 2, dien je nu minstens 1 uur te wachten tot de aceton of alcohol is vervlogen.
 • Stap 4: Plak nieuw vilt op de kamado
  Yes, het is zover. Nu kan je het nieuwe vilt op je kamado plakken! Plak het nieuwe vilt zorgvuldig op de rand van de basis en op de deksel. Begin aan de achterkant met plakken, zodat het aansluitpunt niet te zien is en druk het vilt losjes op de rand.
  Tip: Zorg ervoor dat het startpunt van de bodem en het startpunt de deksel niet op exact dezelfde plek liggen. Dit kan eventueel zorgen voor een gat, waardoor er valse lucht wordt aangetrokken.
  Belangrijk: Trek nooit aan het vilt en leg het niet over de rand aan de binnenkant! De kans is groot dat het vilt daar zal verbranden en verkolen. Dat zou zonde zijn van alle moeite die je gestoken hebt ik het vilt van je kamado vervangen.
 • Stap 5: Knip het vilt af
  Knip een paar millimeter verder dan het einde het vilt af, zodat het einde van het vilt over het begin heen valt! Dit zorgt voor speling. Bij verwarming kan het vilt mogelijk nog iets krimpen. Sluit als je het vilt hebt afgeknipt je kamado en druk de deksel aan. Controleer vervolgens of de deksel mooi recht zit en laat het daarna minimaal 24 uur goed drogen voordat je de kamado weer gaat gebruiken!

Heb je alle stappen goed doorlopen? Top! Dan is je kamado vilt vervangen! Veel BBQ-plezier en houd de volgende keer dus goed in de gaten of het vilt van je kamado aan vervanging toe is.

 

Infinity Gasket vervangen

Heb jij de Infinity Gasket Medium of Large van The Bastard? Dat scheelt je waarschijnlijk een hoop werk met schoonmaken na gebruik! Het vervangen van de Infinity Gasket is net zo gemakkelijk als het vervangen van vilt. Volg deze stappen en dan komt het vast helemaal goed:

 • Stap 1: Verwijder het oude vilt & verwijder de resten
  Volg de stappen 1, 2 en 3 van het kamado vilt vervangen hierboven. Als de rand nog vet aanvoelt, kun je deze eventueel nog ontvetten.
 • Stap 2: Plak de Infinity Gasket op de rand
  Plak voorzichtig de Infinity Gasket op de rand van de base. Begin achteraan en druk de Infinity Gasket direct goed aan. Zorg ervoor dat je het vilt niet te ver naar binnen over de rand steekt. Als de temperaturen hoog zijn in de kamado, kan dit de werking en levensduur van het vilt beïnvloeden. Plak vervolgens de Infinity Gasket op de deksel. Zorg ervoor dat de naad van het vilt van de base en deksel met elkaar verspringen.
  Tip: Verwijder de beschermlaag van de zelfklevende laag stukje voor stukje terwijl je de Infinity Gasket op de kamado plakt. Trek dus niet vooraf de hele beschermlaag eraf, dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk ;).
 • Stap 3: Koppel de uiteinden aan elkaar
  Pak de kleine zwarte stukjes met zelfklevende laag. Gebruik deze om de uiteinden van het vilt aan elkaar te koppelen.
 • Stap 4: Laat de lijmlaag drogen
  Helaas kun je nu nog niet direct de BBQ aansteken. De lijmlaag dient namelijk eerst goed te drogen. Laat dus je kamado 1 dag gesloten staan. De volgende dag kun je weer lekker aan de slag!

Kamado vilt kopen

Zoeken

Meteen aan de slag met je nieuwe kamado met een startpakket van Kamado Express!

De inhoud van het startpakket

Meteen aan de slag met je nieuwe OFYR met een startpakket van Kamado Express!

De inhoud van het startpakket

Voorwaarden levering en/of montage kamado

Levering

 • Een kamado vervoeren is delicaat werk! 
 • We leveren je kamado op een mini-pallet.
 • Transport geschiedt met eigen vervoer of met een bezorgdienst.
 • Na je bestelling nemen we per mail of per telefoon contact op.
 • We plannen de levering van een kamado / OFYR altijd persoonlijk met je in en we staan nooit onaangekondigd voor de deur. 

Montage

 • Zodra je je bestelling hebt geplaatst, plannen we de montage in. 
 • We nemen vervolgens persoonlijk contact met je op om de bezorging in te plannen. Let op: montage duurt altijd langer dan zelf monteren.  
 • Je hoeft niets te doen want we bezorgen het persoonlijk tot in je tuin en je hebt geen verpakkingsmateriaal in huis.
 • We plannen de levering van je gemonteerde kamado altijd persoonlijk met je in en we staan nooit onaangekondigd voor de deur. 
 • OFYR is uitgesloten van montage. 

Meteen aan de slag met je nieuwe kamado met een startpakket van Kamado Express!

De inhoud van het startpakket

Kamado Koins los

Wij waarderen dat je bij ons terugkomt en belonen de vaste klant!

Kamado Koins, spaar voor korting!

Kamado Koins is het gratis loyaliteitsprogramma van Kamado Express. Doe een aankoop bij ons, registreer je en je ontvangt automatisch Kamado Koins. Supermakkelijk! Gespaarde punten kun je inleveren tegen korting op je volgende aankoop.

Ben je tevreden en kom je regelmatig terug?

We waarderen dat je trouw bent aan ons en daar belonen je graag voor. Als vaste klant koopt je altijd met korting! Het loont dus extra om een account aan te maken. Want je ontvangt steeds weer Kamado Koins! 

Lees alles over Kamado Koins

Actievoorwaarden Vakantiegeld Weken 2024

 • Tot 15% korting op geselecteerde kamado’s, OFYR en konro grills. 
 • De korting is al verrekend in de prijs.


Korting op geselecteerde accessoires en smaakmakers

 • Hierop krijg je 15% korting met kortingscode: VAKANTIE24, de kortingscode wordt automatisch toegepast in de winkelwagen!


Tijdens de actie:

 • ontvang je geen Kamado Koins.
 • kun je geen Kamado Koins inleveren.
 • ontvang je geen startpakket.
 • wordt je korting berekend over de bruto adviesverkoopprijs.
Bekijk alle Vakantiegeld Weken deals
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
Actie loopt tot 25 januari 12.00 uur
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast
Blue Week
15% KORTING OP ALLES
kortingscode BLUE24 wordt automatisch toegepast