Bao buns met buikspek en truffelmayo.
Knapperig buikspek met een subtiele Aziatische glaze, geserveerd in zachte bao buns met ingelegde komkommer, rode ui en romige truffelmayo. Een heerlijke lunch van de BBQ, met een perfecte balans tussen hartig, zoet en fris.
Heb je eerder buikspek bereid en ingevroren? Dan kun je de eerste stap van de bereiding overslaan — ideaal om snel te genieten van deze bao buns.
Buikspek voorbereiden.
- Dep het buikspek droog met keukenpapier.
- Wrijf royaal in met The Fire Station Sweet Five Spice Rub en masseer goed rondom in.
- Dek af en laat minimaal 2 uur, maar het liefst een nacht, in de koelkast intrekken.
Tip: Heb je nog een stuk gegaard buikspek in de vriezer? Laat het rustig ontdooien in de koelkast en ga direct door naar de stap “Bao buns bereiden”.
Buikspek bereiden op de BBQ.
- Stel de BBQ in op 140–150°C indirecte hitte.
- Voeg eventueel een blokje appel- of kersenrookhout toe.
- Leg het buikspek op het rooster en gaar tot een kern van 75°C.
- Kwast licht in met The Fire Station Fire ’n Spice saus als glaze.
- Laat door garen tot een kern van 80°C.
- Haal van de BBQ en laat het buikspek 20 tot 30 minuten losjes onder aluminiumfolie rusten.
Tip: Overgebleven buikspek kun je in porties invriezen. Zo heb je altijd een basis voor snelle bao buns, fried rice of een wokgerecht.
Bao buns bereiden.
- Snijd het gegaarde buikspek in plakjes.
- Meng de soy sauce met The Fire Station Fire ’n Spice saus tot een sausje.
- Verhit een skillet of plancha en bak de plakjes kort krokant.
- Kwast de plakjes direct na het bakken licht in met de in stap 2 gemaakte saus.
- Stoom de bao buns volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Vul de bao buns met buikspek, ingelegde komkommer en ingelegde rode ui.
- Lepel wat extra saus bovenop.
- Voeg wat streep truffelmayo toe en werk af met ringetjes rode peper en witte sesamzaadjes.
Eet smakelijk!
Boodschappenlijstje
Ingrediënten:
Buikspek
- ca. 1 kg buikspek, zonder zwoerd (1 stuk)
- 2–3 el The Fire Station Sweet Five Spice rub
- 1 el The Fire Station Magic Dust rub
- 2 el The Fire Station Fire ’n Spice saus (voor de glaze)
Bao buns
- Deel van het gegaarde buikspek, in plakjes
- 1 el Umami soy sauce
- 2–3 el The Fire Station Fire ’n Spice saus
- 8 kleine bao buns (in de vriezer bij The Fire Station)
- Ingelegde komkommer
- Ingelegde rode ui
- Verse rode peper, in dunne ringen gesneden
- Truffelmayo
- Witte sesamzaadjes
Tools:
- Gietijzeren skillet
- Braadslede met rooster






