skip to Main Content

4-6 personen

1 uur

Niet pittig

Hoofdgerecht

Gegrilde Tofu BBQ kebab met whisky barbecuesaus

Dit recept is geschreven door Pitmaster Partner Grillfun

Bijzonder vegetarisch gerecht

Gegrilde BBQ tofu kebabs met een whisky barbecuesaus is echt een perfecte combinatie voor als je iemand op bezoek krijgt die geen vlees eet. Het is wat anders, en je moet tofu wel lekker vinden. De saus maakt veel goed waardoor het een lekker en eenvoudig gerecht is geworden.

Het is even wat werk om tofu te bereiden op de BBQ omdat tofu wordt verpakt in water. De tofu werkt als een spons en zuigt het water op. Dit water willen we uit de tofu hebben omdat we juist de smaak van de barbecuesaus in de tofu willen hebben. Hierdoor heb je wat meer tijd nodig voor de voorbereiding. Je kunt natuurlijk ook gewoon een groenten spies maken, maar ik verwacht dat een vegetariër het geweldig vindt als jij er wat extra tijd insteekt. De spiesen zijn namelijk snel klaar op de barbecue.

Ga voor een houtskool abonnement:

 • Nooit meer sjouwen
 • Goedkoper dan in de winkel
 • Pakket zelf samenstellen

Ik wil goedkoop houtskool

Dé Japanse BBQ specialist!
Origineel Japanse konro grills. 20+ modellen. Japanse smaakmakers.

Bekijk de Konro Grill 

Voorbereiding tofu

Neem een snijplank en leg hierop keukenpapier. Haal de tofu uit de verpakking en leg deze op het keukenpapier. Voorzie de bovenzijde van een zware houtensnijplank of een snijplank met iets zwaars erop. De tofu is namelijk vol gezogen met water en deze wil je eruit persen. Draai de tofu een aantal keer en ververs het keukenpapier. Dit doe je tot er bijna geen water meer uit de tofu komt. Het duurt ongeveer 20 minuten tot de tofu droog is.

Snijd de tofu in gelijke blokken en leg ze in een oven voor 20 minuten op 180 graden.

In de tussentijd kun je de barbecuesaus maken. Zet hiervoor een pan op het vuur en voeg alle ingrediënten toe voor de barbecuesaus. Breng de saus aan de kook en roer regelmatig tot de suiker is opgelost. Zorg ervoor dat de saus wat dikker wordt door deze ook ongeveer 20 minuten rustig te laten koken.

Zet de saus weg en laat de saus een beetje afkoelen.

Leg de tofu in een kom en voeg hierbij de helft van de saus. We gaan de tofu namelijk marineren in de barbecuesaus voor ongeveer 2 uur. Roer regelmatig gezien de tofu niet helemaal bedekt wordt door de saus. De andere helft van de saus gebruiken we straks voor het instrijken van de kebabs.

Gebruik deze tools en smaakmakers om je gerecht te bereiden of nóg lekkerder te maken!

Voorbereiding BBQ tofu kebabs

Snijd de courgette in de lengte door vieren en snijd er vervolgens blokken van die ongeveer het zelfde formaat hebben als de tofu.

Maak de paprika schoon door de zaadlijsten te verwijderen en snijd deze ook in blokken.

Borstel als laatste de champignons schoon en verwijder eventueel het kroontje van de cherrytomaten.

Neem een houten- of metalen spies, net waar je voorkeur naar uitgaat en rijg de tofu en groenten eraan. De volgorde maakt niet veel uit voor de smaak ;).

Andere lekkere BBQ recepten

Bereiding tofu op de BBQ

Maak ten eerste jouw kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de roosters. We gaan namelijk direct barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 180 graden. Sluit vervolgens de beide schuiven voor 3/4.

Leg de kebabs op het rooster en strijk ze in met de barbecuesaus.

Keer ze regelmatig en strijk ze iedere keer in tot de tofu kebabs gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

Boodschappenlijstje

Ingrediënten kebab

 • 2 pakjes smoked tofu
 • 1 rode paprika
 • 1 courgette
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 250 gram cherrytomaten

Ingrediënten barbecuesaus

 • 175 gram rietsuiker
 • 160 ml appelsap
 • 60 ml whisky
 • 200 ml ketchup
 • 2 eetlepels worcestershiresaus
 • 3 eetlepels balsamicoazijn
 • 2 theelepels mosterd
 • 1 theelepel sambal

Grillfun

Pitmaster Partner: Michael

Michael Neffgen heeft een blog onder de naam Grillfun. Op onze webshop vind je heel veel recepten van zijn hand. Het liefste bereid Michael complete maaltijden op zijn Kamado Joe Classic 3, OFYR of op zijn Weber(s) voor vrienden of familie.

Zoeken